Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2023

'Wat in de natuurkunde en bio was dit?'

23730 vwo'ers maakten zojuist het eindexamen scheikunde. Er waren gemengde gevoelens: voor sommigen ging het fantastisch, voor anderen viel het vies tegen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen scheikunde.

Scholieren

"Scheikunde ging wel oké. Er kwamen gelukkig een paar dingen in die ook veel in vorige examens kwamen, dus die had ik goed geoefend. Ik vond sommige vragen wel erg vaag en context 4 was wel een lange, pittige context om mee te eindigen. Maar over het algemeen ben ik erg tevreden."

- Nynke (17)

"Bij mij ging het slecht. Nu ben ik echt niet goed in scheikunde en had ik me niet geweldig voorbereid, maar ik vond hem alsnog echt tegenvallen. De eerste vraag was een inkomertje, maar daarna vond ik het heel lastig worden. Vooral de vragen over het koolzuurhoudend water en die isotopen vond ik moeilijk. Gelukkig viel de lengte van het examen wel mee."

- Jedidja (17)

"Ik vond het eigenlijk best wel heel goed gaan. Aan het begin kwam ik gelukkig gelijk uit met de reactievergelijking, waardoor ik er lekker in zat, maar ik moest wel weer even denken wat de molecuulformule van glucose was. Toen kwam ik bij vraag 3 uit en werd het ineens een stuk minder duidelijk. Er kwam een raar teken in en je moest zelf een structuurformule maken uit een abstract voorbeeld. Naarmate ik bezig was, vond ik wel dat er veel rekenvragen inzaten. Op het einde waren er veel kleine vraagjes waar je iets moest beredeneren, waardoor je al met een kleine kennis deze vragen goed kon beantwoorden. Al met al denk ik wel dat het een goede voldoende kan worden."

- Flor (18)

"Dit leek meer op een bio meets natuurkunde dan scheikunde. Ik had er niet veel van verwacht, maar dit was anders dan alles wat ik verwacht had. Ik had hem ook niet af. Voor opdracht 3 heb ik m’n blaadje maar horizontaal gelegd. Ik kreeg die structuurformule er anders niet passend op."

- Daphne (18)

LAKS

"We hebben 232 klachten ontvangen over scheikunde. De klachten waren voornamelijk dat het examen te moeilijk was. Er waren specifiek veel klachten over vraag 6."

- - Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Docent

"Bij mij in de zaal waren er maar vier van de vijftig leerlingen eerder klaar; het was een lang examen met veel berekeningen. Wel zeven van de vijftig vragen bestonden uit rekenwerk.

Ik verwacht dat de reacties gemengd zullen zijn. Voor de betere leerlingen met een geoefend oog, was het examen wel te doen, maar voor leerlingen die in de les al wat meer moeite hadden met scheikunde, was het lastig. Dat kwam onder andere door de manier waarop er werd gevraagd. Er waren bijvoorbeeld vragen waarbij je moest vergelijken. Vraag 21 en vraag 22, over de lading van een ion, waren vragen die iemand met een geoefend oog doorziet, maar die voor anderen lastig is.

Ik kan me voorstellen dat mensen moeite hadden met de laatste vraag, die ging over elektrochemie, koolstofchemie en polymeerchemie. Het ging van de hak op de tak en bij zo’n laatste vraag slaat de vermoeidheid toe.

Veel basisonderdelen kwamen wel in. Het was niet zo’n gevarieerd examen. Ik heb wel examens met mooiere vragen gezien.

Omdat het een lang examen was en omdat er veel inzichtvragen waren, schat ik in dat de n-term opgehoogd gaat worden, in ieder geval boven de 1."

- Peter Faber, docent scheikunde

Gepubliceerd op 23 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?