Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vwo'ers weinig positief na 'taai' examen bedrijfseconomie: 'Wat de fuck was dit?'

Door Luuk

Ruim tienduizend vwo'ers startten om half twee met hun examen bedrijfseconomie. Drie uur later zijn er weinig positieve reacties te horen. De algemene conclusie van de scholieren: het was een pittig examen, en vooral de vraag over erven was lastig. De docent vond het examen wel prima te doen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen bedrijfseconomie.

Scholieren

"Dit ging bizar slecht. Ik kende de theorie niet, ook omdat ik niet zo goed had geleerd. De vraag over erven viel me op, omdat ik die niet verwacht had en die vraag ook niet heel duidelijk was. Mijn vrienden hebben ook niet erg veel vertrouwen in een goed cijfer."

- Wouter (18)

"Dit was een ervaring. Het eerste halfuur dacht ik: 'wat gebeurt hier?' Daarna had ik de zespuntenvraag goed, en toen kwam ik er lekker in. Maar ik vond het examen wel erg taai. Er waren veel theorievragen waar ik niks mee kon, en tijdens het nakijken kwam ik erachter dat ik dingen fout heb verbeterd. Iedereen die ik heb gesproken vond hem eigenlijk erg moeilijk. Sommige mensen bij ons waren al na twee uur weg."  

- Daphne (18)

"Het ging waardeloos. Ook bij anderen ging het ontzettend slecht. Ik was nog maar bij vraag negen op de helft van de tijd. Hoezo moest je de wet kennen over kinderen die onterfd zijn? Daar heb ik oprecht nog nooit van gehoord. En dan moest je ook nog lekker uit je duim zuigen welk bedrag die meid kreeg. Ze kreeg de helft van wat ze wilde, maar jij mocht gokken wat ze dan wilde." 

- Younes (18)

"Het ging matig. Er waren heel veel rekenvragen en juist veel minder theorievragen dan normaal. Dat rekenen ging niet zo goed, de theorie ging wel redelijk. Maar bij niemand in mijn klas is het echt goed gegaan. Het erratum stelde me ook echt teleur. Je kon geen vraag overslaan ofzo, het was gewoon dat 2023, 2022 moest zijn."

- Juul (17)

"Wat de fuck was dit? Het ging onwijs slecht. Ik hoopte op een meer theoretische toets, omdat ik dat goed geleerd had. Alleen de theorievragen díe op het examen kwamen, had ik dan weer niet geleerd. Ik vond vooral de vragen over aandelen moeilijk, terwijl anderen die best te doen vonden. Ik heb vier vragen open gelaten, de hele aandelenopdracht heb ik overgeslagen. Ik hoop op een onwijs hoge n-term. Maar dat moet wel goedkomen denk ik, omdat ik niet de enige was die er niet uit kwam." 

- Duuk (17)

Docent

"Ik vond het examen prima te doen. Er was ook ruim voldoende tijd had ik het idee. De examenmakers verdienen een compliment. Het was niet makkelijk, maar je wil een vwo-diploma halen en dan moet je ook door mangel worden gehaald. Als je je breed had voorbereid en de tijd tijdens het examen goed indeelde, kon je hier een prima voldoende halen.

De eerste vraag vond ik een beetje flauw, je kon er alle kanten mee op. Het ging over een SWOT-analyse en welk deel van je verkenning als ondernemer daarbij hoort. Jammer dat leerlingen daar niet direct eenduidig antwoord op konden geven. Maar ik zeg altijd: doe de eerste tien minuten nog niks en blader eerst het hele examen rustig door. Dan kom je er vaak vanzelf wel uit.

Bij opgave 2 kon je 21 van de 61 punten behalen, dus daar moet je gewoon een klokuur de tijd voor nemen. Er zaten veel gemenigheidjes in, maar ik vond het wel een mooie opgave, ook door de uitwerkbijlage waarmee je zes punten kon verdienen. Dat is gewoon een vol punt van je cijfer. Het was puzzelen, maar prima te doen.

De laatste opgave is normaal een soort cooling down, dat was het nu ook. En de opdracht over erven vond ik niet heel moeilijk. Ik denk dat de gemiddelde leerling in het land tevreden mag zijn."

- Frank Hordijk, docent bedrijfseconomie

LAKS

"Op dit moment (18.00 uur, red.) hebben we 1500 klachten binnengekregen over het examen bedrijfseconomie. Scholieren vonden het examen te lang en te moeilijk. Vooral over vraag 9 wordt veel geklaagd.

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 24 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?