Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2023

Vwo'ers genieten van muziek John Mayer tijdens examen

Door Nova

Helaas gingen de meeste vwo'ers niet fluitend door het muziek-examen. Ze vonden het pittig, maar konden wel genieten van de muziek van John Mayer.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen muziek.

Scholieren

"Ik vond het een intens examen, maar het had erger gekund. Toen ik zag dat een van de vragenblokken over John Mayer ging, werd ik van binnen heel blij. Ik heb het examen niet helemaal afgekregen, vooral de vraag over de dodecafonie en analyse kostte me veel tijd. Er zaten redelijk veel opdrachten in waar je de melodie of het ritme zelf moest invullen, die waren wel pittig..."

- Marlon (17)

"Ik vond het examen wel aan de lange kant, maar dat vind ik normale muziektoetsen (SE’s) altijd. Het niveau van het examen is wel vergelijkbaar met de SE’s en het ging precies zoals ik had verwacht, maar niet zoals ik hoopte 😆 Het ging namelijk niet heel goed. De vragen die ik opvallend (moeilijk) vond, waren degene waarbij het bluesschema genoteerd moest worden."

- Ziya (18)

"Ik vond het examen erg pittig en vooral erg lang. Daardoor heb ik sommige vragen afgeraffeld. Ik dacht eerst dat vraag 27 (6 punten waard) heel lastig zou zijn, maar dat vond ik eigenlijk wel de makkelijkste vraag. De solfège-vragen vond ik erg lastig en heb ik eigenlijk allemaal gegokt, maar daar ben ik ook nooit goed in geweest."

- Eva (17)

"Ik vond de muziek op het examen erg leuk in vergelijking tot andere examens. Verder vond ik de lengte wel te doen, ik had genoeg tijd om alles vaak genoeg te luisteren. Verder vond ik ook de moeilijkheid van het examen wel te doen..."

- Sanne (17)

Docent

"Ik vond het een lastig examen. Er kwam weinig popmuziek in voor. John Mayer zat wel in één blok, maar dat was meer blues gerelateerd. Verder vond ik de vraag over de dodecafonie erg moeilijk. Dat was echt een soort puzzel die ik zelf ook erg pittig vond om op te lossen, laat staan voor de leerlingen. Ook de eerste paar vragen waren ingewikkeld. Daarin moesten akkoorden gedestilleerd worden met de c-sleutel. De c-sleutel moeten leerlingen ook kennen, maar dat is minder relaxt dan de g-sleutel. De opdrachten waar ze de maten moesten opschrijven was lastig doordat ze niet wisten om hoeveel maten het ging. Ik kan mij best voorstellen dat leerlingen daardoor van de eerste vragen onzeker werden. Ik denk dus dat het een pittig examen was."

- Rudolf Draijer, docent muziek

LAKS

"Er zijn inmiddels (13:00, red) 135 klachten binnen gekomen. Daarin ging het vooral over dat het examen te moeilijk was."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 17 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}