Deze middag begonnen ongeveer 23.000 vwo'ers aan het examen natuurkunde. Bij Sterre van Wierst ging het opvallend goed: “Ik maakte me veel zorgen van tevoren, maar ik vond het een redelijk goed examen.” Maar niet iedereen is het met Sterre eens.
Bij Maria Piël ging het bijvoorbeeld helemaal niet goed: “Ik heb niet super goed geleerd dus ik heb veel vragen open gelaten, zeker die vraag over Sirius vond ik echt niet te doen.
”Sterre vond het examen niet echt verrassend: “De andere examens waarmee ik heb geoefend vond ik eigenlijk lastiger. Het was voor mij ook niet een lang examen, er waren wel veel vragen maar ik kwam niet in tijdnood. Wat me wel opviel was dat er veel redeneervragen werden gesteld, ik had meer rekenen verwacht dan argumentatie.”
Punten
Bij Dayna Blokhuis ging het ook goed: “Ik was op tijd klaar, maar ik hoor wel om me heen dat het examen net wat te lang was. Ook vond ik de puntenverdeling niet altijd even eerlijk. Voor een kleine deelvraag zou je niet een derde van alle punten moeten kunnen krijgen, want als je die niet goed hebt, ben je de pineut.”
David Mornout is het daarmee eens: “Bij sommige vragen kreeg je heel weinig punten en bij sommige heel veel. Verder heb ik eigenlijk niets te klagen, maar ik moest echt tot het einde doorwerken.”
Quantum
Net als bij Maria ging het ook niet lekker bij Luuk Smetsers: "Er zaten veel vragen in het examen over quantum en over astrofysica. Dat had ik wel verwacht, maar dit zijn net de onderwerpen waar ik moeite mee heb en veel klasgenoten ook." Heike Smedes kan zich daar zeker in vinden: “Die vragen over quantummechanica vond ik tè moeilijk, terwijl ik de examenstof best goed beheerste.”
Docent Jan-Willem Eckhardt vertelt dat er waarschijnlijk veel leerlingen bij de vragen over quantum zijn gestruikeld: “Het examen zat goed in elkaar en was zeker op niveau, maar voor de vragen over quantum had je eigenlijk meer bijscholing nodig gehad. Hoe goed je die vragen hebt gedaan, ligt hoogstwaarschijnlijk aan de methode en de docent waarmee je gewerkt hebt. Vraag 10 over modelleren was waarschijnlijk ook wat vager voor de leerlingen, omdat je kan schetsen terwijl veel leerlingen het exact gaan tekenen.”
‘Normaal’
Klachtencoördinator Sterre Teunissen, van het LAKS, vertelt dat er geen grote stroom aan klachten is binnengekomen: “Maar dat kan altijd nog veranderen, daarbij is het zo dat de meeste klachten gaan over vraag 10 omdat het voor veel leerlingen onduidelijk was.” Al met al lijkt het een ‘normaal’ examen, tot nu toe.
Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei worden er keihard eindexamens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en check onze livestream op onze Eindexamens facebookpagina elke dag rond de klok van 17:30u!
Reacties Reacties
0💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Bezig met laden...