Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

12 mei 2023

Vrij weinig rekenvragen in NaSk1-examen

Door Roos

NaSk1, ofwel natuurkunde, was het examen dat veel vmbo-scholieren vanmiddag uitgedeeld kregen. De meeste scholieren vonden het wel goed te doen. De vraag over een meteoriet leverde wel wat problemen op.

Dit vonden scholieren en een docent van het NaSk1-examen voor vmbo.

Scholieren

"Het examen leek best wel op wat ik geleerd had, sommige oude onderwerpen kwamen erin terug, zoals graden celsius omrekenen. En er was één vraag die ik moeilijk vond, over een meteoriet of iets. Maar verder was alles best te doen denk ik. Ik hoop op een voldoende." 

- Esther, 15 jaar

"Het was niet per se lastig, ik heb overal iets ingevuld, behalve ergens op het eind bij een vraag voor 3 punten over een meteoroïde. Ik heb mijn vragen ook niet meer gecontroleerd, terwijl ik dat eigenlijk wel altijd doe."

- Sila Özlem Çavdar, 16 jaar

"Ik vond de vraag over van welk materiaal het blokje gemaakt was vaag en hoeveel ledjes er branden als er eentje kapot is. Verder waren de vragen prima te doen." 

- Luna van Geffen, 15 jaar

"Ik vond hem lastig, want er zat vrij weinig rekenwerk in en veel weet-vragen. Ook hele onderdelen waar op gehamerd was die gewoon niet voorkwamen, zoals momentenwet, veiligheid in verkeer, remweg, stofafstand." 

- Eliza van der Iest, 16 jaar

"Ik vond vraag 1 eigenlijk meteen de lastigste, maar als je de juiste formule weet te vinden is het een kwestie van invullen en goed op de eenheden letten. Daar proberen ze je altijd mee te pakken, dat zijn klassieke instinkers."

- Sander de Vries, 16 jaar

En hier gaat de tekst weer verder..

Docent

"Mijn eerste indruk was mwah. Vorig jaar was ik positiever over het examen. Het begin was fijn, geen moeilijke vraag. Maar verderop zaten er wel een paar dingen tussen waarvan ik zelf niet eens weet of ik het goed zou hebben, bijvoorbeeld de vraag over van welk metaal een blokje was gemaakt. Sowieso zaten er veel vragen in over magneetvelden, een onderwerp dat verder weinig is voorgekomen in de lesstof en wat ook niet vaak in examens zit."

"Het viel mij ook op dat er veel feitjes werden gevraagd en niet zo veel rekenvragen. Er zaten zelfs een paar vragen in waarbij je moest vertellen wat er gebeurt als er iets verandert. Dat is eigenlijk meer een vraag die je op een havo- of vwo-examen verwacht."

- Rafal Wietsma, docent NaSk1

Docent Rafal maakte ook een video waarin hij toelichting geeft op het vmbo-examen NaSk1.

Gepubliceerd op 12 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}