Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vooral eerste deel van examen geschiedenis 'best lastig'

Het is een nieuwe examenweek, vol nieuwe examenkansen. Bijna 36.000 havisten gingen vanmorgen aan de slag met het examen geschiedenis. En dat bleek een pittige start op de maandag.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen geschiedenis.

Scholieren

"Geschiedenis was vaag, maar ik ben wel goed in geschiedenis, dus dat hielp wel. Vond het wel wat jammer dat er geen 'door de tijd heen'-volgordevraag en combinatievraag in voorkwamen. In voorgaande jaren werden die wel gesteld. Gelukkig werden er niet mega veel kenmerkende aspecten gevraagd, maar de manier waarop ze werden gevraagd ,vond ik wel vaag. Hoor van meer mensen dat ze het examen wel erg lastig vonden."

- Fleur (18)

"Ik vond hem best lastig, vooral het eerste deel. Ik kende de kenmerkende aspecten helaas totaal niet goed. En die werden voor mijn gevoel veel gevraagd…. Ik begreep de vraagstellingen in deel 1 ook niet altijd. Gelukkig was deel 2 veel duidelijker. Ik denk wel dat ik een onvoldoende heb helaas, ik gok een 3 of 4."

- Roos (17)

"Het eerste deel van het examen vond ik echt heel erg lastig, er werden daarin veel kenmerkende aspecten gevraagd over de zestiende en zeventiende eeuw. Het tweede deel ging grotendeels over de historische context van Duitsland, dat was prima te doen."

- Sydo (17)

"Het ging best goed! Alleen de vraag over de tijger op de Britse soldaat was een beetje vaag. Verder waren het goede vragen. En een goede verdeling van kenmerkende aspecten en historische contexten. Wel had ik wat tijd tekort, ik was echt tot de laatste minuut bezig. Ik heb tien kantjes vol geschreven..."

- Ilse (17)

Docent

"In het eerste opzicht was het examen geen feest der herkenning. Maar als je het rustig doorleest, is het wel te doen. Bij de eerste vraag moesten de leerlingen bijvoorbeeld al van het Britse Rijk de chronologie bepalen, in plaats van over algemene onderwerpen, zoals vaak wordt gedaan. Het examen leek daardoor moeilijker dan normaal, zeker het eerste deel.

Toch denk ik dat het wel te doen was. Ik kan me voorstellen dat de vraag aan het einde over de kenmerkende aspecten ook lastig was, want daar kon je veel punten verdienen. Zo'n vraag waar je veel concentratie voor nodig hebt, moeten ze eigenlijk niet aan het einde doen."

- Marco van Vemde, docent geschiedenis

LAKS

"Voor het examen geschiedenis zijn er bijna 5000 klachten binnengekomen, dat is in verhouding met voorgaande jaren. De klachten gaan voornamelijk over het aansluiten van de stof op de lessen."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 15 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?