Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2023

Vmbo'ers worstelen zich door lang examen heen

Iets meer dan veertigduizend vmbo'ers ging vanmiddag de strijd aan met cilinders, een digitale munt, plasticsoep en een waterglijbaan voor het examen wiskunde. En dat ging niet bij iedereen even vlekkeloos, zo blijkt uit de reacties onder de scholieren.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen wiskunde.

Scholieren

"Ik zag die toets en ik wist het gewoon even niet meer, met niks... Ik weet niet hoe, maar het lukte gewoon even allemaal niet. Ik heb veel moeten leren over SOS CAS TOA en daar kwamen maar één of twee vragen over in. Ik kwam ook in tijdsnood."

- Jill (16)

"Wiskunde ging heel goed, ik wist eigenlijk alle vragen. Alleen eentje vond ik een beetje vaag, die ging over de ether. Je wist bij die vraag niet hoeveel het waard was aan het einde van 2017. De rest was prima te doen."

- Luna (15)

"Ik heb altijd al moeite gehad met wiskunde, ik haal altijd rond de 3. Ik vond het examen heel moeilijk, met het inhoud berekenen en die jaartallen."

- Wissal (17)

"Het begin vond ik erg moeizaam gaan. Na drie vragen kwam ik er een beetje in en toen kwam vraag 6... Ik begreep die hele vraag niet. Waar moet ik de informatie vandaan halen? Hoe moet ik nu verder? Ook vraag 19 wist ik niet goed wat ik er mee moest en waar ik mijn informatie vandaan moest halen. Het examen verder ging wel goed, op een paar dingen na die ik moeilijk vond. Nu hopen op een goed cijfer."

- Kaj (15)

"Ik vond het examen een vreemde opbouw hebben, er waren onderdelen die we niet veel hebben geoefend, zoals het werken met een kegel of bol. Het is je in het examen wel makkelijker gemaakt doordat ze de formules er duidelijk bij zetten. Enige opdracht waarover ik een klacht zal indienden, is opdracht 3, omdat die voor mijn gevoel te weinig context had. Maar verder was het examen erg goed te doen."

- Aras (15)

"Ik vond het best een moeilijke toets. Vraag 3 vond ik erg onduidelijk, en de mensen die ik erover heb gesproken, vinden dat ook. Je moest daar een vooraanzicht tekenen van iets, maar het vooraanzicht en bovenaanzicht waren al gegeven, waardoor ik niet wist wat ik ermee moest doen. Over het algemeen vond ik het wel een goeie toets qua lengte en zo."

- Evy (15)

"Het wiskunde examen was redelijk, er zaten een paar super lastige vragen in. Vraag 4 was heel ingewikkeld. ik wist niet waar ik de informatie vandaan moest halen… Vraag 23 snapte ik gewoon niet. Ik vond het wel heel lang, ik heb er 2 uur en 26 minuten over gedaan. De rest was goed te doen!"

- Loïs (15)

Docent

"Toen ik het examen inkeek, vond ik het begin te doen, maar later werd het pittig. Een leerling die ik sprak, had de eerste vijf vragen juist overgeslagen, haha. Voor het eerste gedeelte moest je gelijk een formuleblad erbij pakken, dat gebeurt niet vaak. Ik denk dat leerlingen even moeite hadden met die denkstap.

Er zat ook een opdracht in over The Ocean Cleanup, met een schematische weergave erbij van dat apparaat. Hierbij moest je veel stapjes zetten om tot het antwoord te komen. Ik denk dat leerlingen die misschien lastig vonden, ook omdat het plaatje niet super duidelijk was. Vraag vijf tot en met elf ging over de munt ether. Zoveel vragen over één onderwerp, een munt, het leek wel bijna economie! In dit examen zaten leuke onderwerpen, maar het was wel een lang examen. Om half vier zat de helft van de leerlingen nog in de zaal. Mijn meer ervaren collega zei dat ze dat nog nooit had meegemaakt."

- Marijne Riepma, docent wiskunde

LAKS

"Het vmbo-examen wiskunde heeft binnen twee uur 6.667 klachten opgeleverd. Dit zijn heel veel klachten voor de tijd van de dag. Leerlingen geven aan het te moeilijk te vinden, voornamelijk vraag 1."

- Rafke, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 15 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?