Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Vmbo'ers lang bezig met geschiedenis: 'Kreeg echt een error van dit examen'

Door Lynn

Iets meer dan twintigduizend vmbo-scholieren begonnen vanochtend aan hun examen geschiedenis. Veel van het examen ging over de Tweede Wereldoorlog, waar sommige scholieren heel blij mee waren! "Ik denk dat ik net een 5,5 heb, de vragen waren soms zo vaag. De meeste vragen gingen over de Tweede Wereldoorlog, dat vond ik wel positief", aldus scholier Anouk (16).

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen geschiedenis.

Scholieren

"Ik kreeg echt een error van dit examen. Ik had zoveel moeite met het begrijpen van de bronnen en vragen, zoals 'Welk liedje komt eerst in de tijdlijn?' Ik was tijdens het maken van dit examen zo geïrriteerd, want ik hoorde ook nog allemaal eten kraken. Dit examen maakte me echt boos!"

- Calvin (15)

"Mijn geschiedenisexamen ging heel erg goed! Alleen vraag 30 was heel erg vaag omdat ze vroegen welk Nederlands concentratiekamp bedoeld werd in de bron, en toen liep ik compleet vast."

- Sila (16)

"Ik had dit examen veel lastiger verwacht, ondanks dat het wel lang duurde. Vooral vraag 30 was heel vaag omdat je vijf liedjes op volgorde moest zetten, dat sloeg nergens op. Voor de rest was het wel te doen."

- Helin (16) 

"Ik denk dat ik net een 5,5 heb. De laatste vraag over die liedjes verpeste het, het was zo vaag en ik snapte het niet. Wel kwamen er veel vragen over de Tweede Wereldoorlog, dit was positief!"

- Anouk (16)

"Het examen was prima te doen! Wat ik jammer vond was dat je echt heel veel moest opschrijven, vooral bij vraag 11. Ik heb vier blaadjes volgeschreven en kwam met pijn in mijn vingers terug van dit examen."

- Puck (15)

"Toen ik het examen opende, dacht ik dat het een beetje lastig zou worden. Toen ik ongeveer een paar vragen had overgeslagen, ging het beter. Ik was erg snel klaar met veel vragen en het was een eitje. Ik had nog een uur over voor 8 vragen, die ik zo goed heb uitgeschreven en daardoor was het begin weer makkelijk vanwege de tijd die ik had. Ik vond het erg goed te doen."

- Aras (15)

Docent

"Als ik kijk naar dit eindexamen, ben ik eigenlijk wel tevreden over de inhoud van de vragen. De vragen zijn grotendeels duidelijk gesteld en de bronnen zijn duidelijk. Ook het aantal vragen ben ik wel tevreden over. We hebben een jaar gehad met 54 vragen en dat was toch wel echt veel.

Wat mij wel opviel was dat er meer multiplechoicevragen waren gesteld dan ik eigenlijk had verwacht. Daarnaast viel het mij op dat de leerlingen ook dit jaar niet meer de klassieke en sociale grondrechten uit het hoofd hoefden te leren. Voorheen moest je de precieze artikelen uit je hoofd kennen en was een beschrijving fout. Nu stonden ze vaak aangegeven als optie bij een vraag en moest je kiezen uit de opties. Al met al een goed uitgewerkte toets, zou ik zeggen, met een enkele vraag waarbij ik benieuwd ben naar het correctievoorschrift."

- Lucas Dickmann, docent geschiedenis

LAKS

"Er komen erg veel klachten binnen over dit examen. Er zijn nu al 2.152 klachten over dit examen, leerlingen geven aan dat het te lang en moeilijk was."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 16 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?