Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2023

Vage vragen bij natuurkunde

Voor veel havisten was het alweer het laatste examen. Voor sommigen een grote tegenslag, bij was het een mooie afsluiter. Wat opviel? Scholieren vonden de vraagstelling bij veel vragen vaag.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen natuurkunde.

Scholieren

"Ik ben normaal wel goed in natuurkunde, maar gelijk de eerste vraag ging al bagger. Ik wist niet wat ik moest doen, terwijl iedereen al druk aan het schrijven was. Later ging het wel wat beter, vooral de berekeningen, want daar had ik veel op geoefend. De lengte was prima; ik was vier uur klaar. Hopen op een 5,5!"

- Yuna (16)

"Het examens was wel makkelijk. Ik had hem moeilijker verwacht. Maar ik kom er nu achter dat ik kleine fouten heb gehad. Die vraag over de tabel vond ik heel vaag, over de gevaren van Po-210. Je moest aan de hand van een formule uitleggen waarom iets gevaarlijk is. Ik verwacht verder wel een voldoende! "

- Sem (17)

"Ik heb het natuurkunde examen helemaal verpest. Ik vond hem zo moeilijk! Zelfs mijn docent zei dat het een moeilijk examen was. Ik vond de vraag waarbij we moesten berekenen in welk jaar de explosie zou zijn zo vaag, ik wist echt niet wat we daar moesten doen."

- Susan (17)

"Nadat de vragen over het remmechanisme van de vrachtwagen waren geweest, ging het prima. Wel moest ik hier en daar goed lezen en denken wat precies de bedoeling was, omdat niet overal de vraagstelling even duidelijk was. Wat me erg mee viel, waren de vragen over frequenties. Die gingen voor mijn gevoel niet heel diep in op de stof in tegenstelling tot andere vragen. Het meeste moeite had ik met vragen 6 tot en met 8 op de bijlage. Ik vond het niet duidelijk wat ik daar moest doen. Maar al met al ging het best prima."

- Martijn (16)

Docent

"Hoe ik het examen vond? Kut. Er waren vragen met veel gegevens en details, waar zelfs ik van in de war raakte. De vragen toetsten standaardstof op een aparte manier, waardoor het een lastig examen was. Bij veel vragen dacht ik: dit hadden ze meer rechttoe rechtaan kunnen verwoorden. Toch waren er ook fijne vragen, bijvoorbeeld waarbij je krachten moest tekenen of de oppervlakte van een grafiek moest berekenen.

 Bij vraag 23 verwacht ik dat maar weinig leerlingen de laatste punt krijgen. De vraag kwam pas aan het eind van het examen, waardoor leerlingen al vermoeid zijn. Ik kan me voorstellen dat ze dan denken dat het antwoord straling is in plaats van stroming.

 Bij het voorspellen van de n-term moet ik erbij zeggen dat ik er altijd naast zit, maar als ik dan toch een schatting moet doen, dan denk ik 1,5 of 1,6."

- Rafal Wietsma, docent natuurkunde

LAKS

"Voor natuurkunde hebben we meer dan 500 klachten binnengekregen. Het grootste gedeelte ging over dat het examen te moeilijk was."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 25 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?