Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Te verwachten vragen' bij eindexamen maatschappijwetenschappen

Van K-pop tot Zweden en vissers: bijna vierduizend vwo'ers hielden zich vanmorgen met deze onderwerpen bezig voor het eindexamen maatschappijwetenschappen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen maatschappijwetenschappen.

Scholieren

"Het ging best goed! Het was erg veel schrijfwerk en een beetje saaie bronnen, over K-pop, vissers en Zweden, maar de vragen waren bijna allemaal wel goed te doen."

- Inge (17)

"Ik was om 11.00 uur al klaar! Ik weet niet wat het is, maar ik ben altijd echt snel klaar. Ik lees wel snel, misschien dat het daaraan ligt, en ik had ook wel echt goed geleerd. Ik vond het examen goed te doen, de teksten waren best interessant en de vraagstelling duidelijk. Ze vroegen niet de meest vage abstracte begrippen, maar wel degene die je goed kon toepassen"

- Jedidja (17)

"MAW was een interessant examen. Het waren te verwachten vragen, maar wel met teksten die wat verouderd waren, zoals K-pop en het visserijconflict tussen Jersey en Frankrijk. Ik had veel te weinig tijd, en heb voor mijn gevoel maar 11 van de 25 vragen op de juiste manier kunnen beantwoorden. De rest heb ik moeten overslaan of moeten afraffelen. Als ik alles met de argumentatiestructuur zou moeten beantwoorden, zoals ik die heb geleerd, zou ik minimaal vier uur nodig hebben!"

- Niels (18)

"Het was erg veel schrijfwerk, maar ik had me goed voorbereid waardoor het wel te doen was. Er zaten nog steeds dingen in waarvan ik echt geen idee had, zoals de substages van het proces van politieke besluitvorming en de interne en externe soevereiniteit van staten. Dat laatste herkende ik op zich wel, alleen mijn hoofd liet me even in de steek... Maar over het algemeen was het prima te doen, je moest wel extreem lange antwoorden geven."

- Thijs (18)

"Het viel me mee! Lekker veel kernconcepten, maar helaas ook een aantal begrippen, zoals 'stereotype', waarvan je een kenmerk moest kunnen onderscheiden. Dat was even een improvisatieshowtje, maar verder wierp goed leren zijn vruchten af!"

- Floortje (17)

Docent

"Wat het examen interessant maakt, is dat de vraagstelling uitdagend is. Dit examen is echt gemaakt voor leerlingen die de stof goed tot zich hebben genomen en effectief hebben geleerd, want die was honderd procent toepassen van de leerstof. Gaaf dat dat zo terugkomt.

De meeste vragen gaven voorwaarden voor de manier van argumenteren. Je wordt dan in je vrijheid beperkt, maar je wordt ook geprikkeld dat je de stof begrijpt. Veel leerlingen hebben het gevoel dat ze veel moesten schrijven, maar als je goed las, kon je het doen met minder schrijfwerk.

Ik ben heel tevreden over de moeilijkheid van dit examen en de vraagstelling, het examen is qua onderwerpen ook in balans. Beter dan voorgaande jaren, echt heel cool. De lengte was ook goed. Jeetje, wat ben ik positief hè? Ik verwacht een n-term rond de 1,2 of 1,3."

- Volkan Tasdan, docent maatschappijwetenschappen

LAKS

"We hebben meer dan 150 klachten ontvangen over maatschappijwetenschappen (om 12.49, red.). Het examen was voornamelijk te moeilijk. In totaal zitten we op 275.557 klachten."

- Rafke Hagenaard, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 25 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?