Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Sommige rekenvragen praat ik liever niet over'

"Een prima examen", concludeerden meerdere havisten woensdagmiddag na het eindexamen bedrijfseconomie. Toch waren niet alle vragen even makkelijk. "Sommige rekenvragen praat ik liever niet over."

Dit vonden scholieren van het havo-examen Bedrijfseconomie.

Scholieren

"Het was een prima examen! Niet te lang en niet te moeilijk. Vraag 24 en 25 waren alleen vaag verwoord, waardoor ik in de war was wat ik moest doen. Ik was uiteindelijk 25 minuten voor tijd al klaar."

- Pennie (16)

"Vraag 24 was echt te vaag. Je moest de totale kosten berekenen, maar het was onduidelijk waar je de kosten vandaan moest halen of hoe je die moest berekenen. Voor de rest was het makkelijk te doen!"

- Melanie (19)

"De theorievragen waren top! Sommige rekenvragen praat ik liever niet over. De vragen met betrekking op de uitwerkbijlage vond ik lastig en ik wist niet goed waar ik de informatie die ik daarvoor nodig had vandaan moest halen. Ook opgave 2 - wederom met de rekenopgaven - over de aandelen en obligaties waren ontzettend lastig. Voor de rest was het goed te doen."

- Guusje (17)

"Het examen was te lang, ik heb het niet afgekregen. Ook kwam er niks in van de formules die je moest leren. En die wist ik juist het beste. Daarnaast moest je vaak doorrekenen met getallen, maar daar kwam ik niet goed uit."

- Ruby (17)

Docent

"De leerlingen die ik heb gesproken vonden het vrij pittig. Er waren ook weinig leerlingen die eerder vertrokken. De eerste opdracht was een goede om mee binnen te komen, maar de tweede - over aandelen en obligaties - hadden ze al meer moeite mee. Ook vraag 7 en 9, allebei rekenvragen, waren vrij lastig. Daarnaast hebben veel leerlingen vraag 25, een uitwerkbijlage, opengelaten of overgeslagen.

Wat ook opviel was dat veel leerlingen formules hadden verwacht die er niet in zaten. Er is een aantal formules bij bedrijfseconomie die je uit je hoofd leert, één daarvan is liquiditeit. Daar werd in het examen niet naar gevraagd, terwijl leerlingen daar wel aandacht aan hadden besteed om het vooraf goed te leren.

Over het algemeen denk ik dat het een talig examen was. Ik had ook het idee dat je met algemene kennis een aantal vragen kon beantwoorden, daar zullen leerlingen aardig op hebben gescoord. Maar met name de rekenvragen waren wel pittig."

- Frank Bosma, docent bedrijfseconomie

LAKS

"Het LAKS heeft tot nu toe (17.30 uur, red.) 3.000 klachten binnengekregen over bedrijfseconomie. Veel daarvan gingen over vraag 25."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 17 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?