Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

25 mei 2023

'Sommige klasgenoten waren na vijftig minuten al klaar'

Vmbo'ers met NaSk2 in hun eindexamenpakket moesten vanmiddag - voor sommigen voor de laatste keer - aan de bak. Het examen begon heel actueel met een vraag over vaccins en vroeg daarna vooral om veel basiskennis.

Dit vonden scholieren en docenten van het vmbo-examen NaSk2.

Scholieren

"Het ging eigenlijk behoorlijk goed, om eerlijk te zijn. Het viel me op dat vaccins wel heel vaak voorkomen in de examens van dit jaar. Ik heb een paar rekenvragen puur overgeslagen omdat ik er eigenlijk geen zin meer in had, omdat het mijn laatste examen was. Sommige klasgenoten waren na vijftig minuten al klaar, daar was ik verbaasd over. Ik had gehoord van andere klasgenoten dat ze ook sommige rekenvragen hadden overslagen, dus ik was blij dat ik niet de enige was."

- Sila (16)

"De toets was erg moeilijk, vooral de vragen over grondwater, regenwater en oppervlaktewater op volgorde zetten en veel meer vage vragen. Aan het begin van de toets kon ik wel janken, maar uiteindelijk is het toch redelijk gegaan en heb ik alles ingevuld. Nu ben ik eindelijk klaar met de examens!"

- Luna (15)

"Ik vond het een overdreven lastige toets. Ze hebben alles wat lastig was erin gedaan en de makkelijke dingen minimaal gehouden. Ik weet zelf niet of ik hem goed heb gemaakt of niet. Ik moet wel zeggen dat alles wat we kregen in de toets met de lessen overeenkomt. Over het algemeen was het een lastig examen."

- Tom (15)

"Het examen was best wel pittig. Het was geen makkelijk examen, dat zeker niet. Je moest echt goed lezen en nadenken. Ik snap erg goed dat anderen het lastig vonden. Ik denk zelf dat er een hoge n-term komt."

- Aras (15)

Docent

"Ik vond het examen een goede balans en verhouding hebben tussen reproductie, inzicht en rekenen. Er zat van alles wat in. Ook vond ik het mooi dat na corona het examen gelijk met een vraag over vaccins begon. Ik denk dat het toeval was, die vragen liggen al een paar jaar op de plank, maar dat was wel erg leuk.

Wat wel zo is, maar dat is elk examen zo: je moet goed kunnen lezen en nauwgezet werken. Dat was ook vandaag weer het geval en dat zijn precies de eigenschappen die bij een chemicus passen. Er werd een behoorlijke hoeveelheid basiskennis gevraagd. Als je goed hebt opgelet en je netjes je best hebt gedaan, kwam je een heel eind. 

Inhoudelijk was het ook niet moeilijk, er werden geen gekke dingen gevraagd. Wel zaten er een paar dingen in waarvan ik dacht: had je het niet iets makkelijker kunnen vragen? Inhoudelijk was het prima, er waren ook geen vragen die opvielen. Al met al was het een mooi gebalanceerd examen."

- Glenn Hille, docent NaSk2

LAKS

"Voor NaSk2 kregen we vooral klachten dat het te moeilijk was, vooral vraag 6. In totaal hebben we tot nu toe (om 17.30 uur) 921 klachten ontvangen."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 25 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?