Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

30 mei 2023

Pittig laatste examen voor vwo'ers

Op de allerlaatste dag van de examens maakten 2607 vwo'ers het examen Spaans. Het was een pittige afsluiter, vooral door de tekst over Machu Picchu.

Scholieren

"Ik vond vooral de teksten in het midden over de Inca's en het interview moeilijk qua woordgebruik. De moeilijkste vragen vond ik de invulvragen met de signaalwoorden. Ik had de toets van 2018 geoefend en deze vond ik makkelijker."

- Andy (18)

"Ik vond het examen wel te doen. Er waren wel een paar lastige vragen en niet echt inkoppertjes, vond ik. De opgaves over de Inca's en die over de zeiler vond ik niet zulke leuke thema's. Ook de vraag waar je de kopjes aan de tekst moest koppelen, vond ik moeilijk en veel werk voor drie punten. Het voelde voor mij als veel teksten - een lang examen - maar ik was wel een half uur van tevoren al klaar met de opgaven, zodat ik nog wat kon overkijken. Ik denk dat ik het wel goed heb gedaan."

- Mare (16)

"Spaans was voor mijn gevoel wel oké. Ik kan er niet echt een cijfer aan vastbinden omdat ik geen flauw idee had waar sommige vragen over gingen. De teksten waren redelijk te doen. Ik vond alleen de tekst over de Machu Picchu moeilijk; de vragen rondom de tekst waren erg moeilijk gefraseerd, waardoor het lang duurde voordat ik de antwoorden hierop kon vinden."

-Duuk (17)

Docent

"De leerlingen die net uit de examenzaal kwamen vonden het pittig en daar ben ik het zeker mee eens. Het waren vijf lange teksten, waardoor leerlingen het niet afkregen of maar wat gegokt hebben. De eerste twee, drie vragen kostten meteen veel tijd.

Ook de onderwerpen waren niet allemaal even makkelijk. Er was bijvoorbeeld een tekst over breuklijnen op de Machu Picchu. Ik kan me goed voorstellen dat dat lastig is. Sommige vragen waren zelfs in het Nederlands lastig, bijvoorbeeld de vraag waarbij je een metafoor moest zoeken in de tekst. Ik schat dan ook in dat de n-term minimaal 1 is."

- Karien van Hinsberg, docent Spaans

Gepubliceerd op 30 mei 2023


ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!