Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Op examenreis? Zo kan het ook

Door Tim

De examens komen eraan! En naast veel examenstress zorgt dat ook voor vakantiestress. Ga jij dit jaar naar Cherso, Lloret of een ander alcoholparadijs, of ben je op zoek naar 'n ander leuk reisje? Hier zes tips voor post-examenreizen die minstens net zo leuk zijn als een jongerenreis naar de Costa Brava.

1. Ga op roadtrip!

Open Google Maps, plaats wat willekeurige ‘prikkertjes’, en struin het internet af naar toffe tips in Europa (3 op Reis heeft een heleboel goede bestemmingen). Het meest relaxte aan deze reis is dat je vrij bent om te gaan waar je wilt. Het enige wat je nodig hebt, is een auto en een rijbewijs. Verder kun je je eigen programma samenstellen. En geef toe, een roadtrip maken heeft toch wel z'n charme. Ik kijk mijn ogen uit en droom weg bij reizen in films als Road Trip, Euro Trip of Paul (ja, met die alien). Nu kun je dan eindelijk zelf op pad!

2. InterRail

Misschien nog wel makkelijker dan 'n roadtrip, een rondreis door Europa met een InterRail-pas. Dat is een pas waardoor wij Europese jongeren (jonger dan 26 jaar), supergoedkoop onbeperkt kunnen reizen door heel Europa. Je kan in- en uitstappen waar je wilt. Vanaf zo’n 180 euro kun je vijf tot tien dagen onbeperkt reizen in en tussen de landen in Europa. Als je iets meer tijd wilt nemen, heb je passen met nóg meer dagen.

Tip: als je echt cultureel wilt doen, neem je bijvoorbeeld de route die de Orient Express nam: van London of Parijs naar Istanbul. Je komt dan onder andere langs Zwitserland, Venetië, Wenen en Boedapest.

3. Go City Hopping!

Heb je een credit card, een kleine koffer en heb je geen zin om die overal heen te zeulen? Zoek dan naar vliegreisjes bij low-fare maatschappijen, en boek een rondreis. Het scheelt je een hoop gestress qua reizen en het kost allemaal niet zo veel (tot een maand van tevoren zijn de tickets op z'n goedkoopst). Klein nadeel: soms kunnen de vliegvelden aardig ver van de grote steden liggen. Gelukkig is er meestal wel een goedkope shuttlebus te vinden die je soms zelfs bij je hotel afzet.

4. Vrijwilligerswerk

Wil je op vakantie en tegelijkertijd ook nog eens heel nuttig bezig zijn? Dan is vrijwilligerswerk iets voor jou! Als je snel bent kun je nog meedoen in de Youth in Action-programma's die deze zomer georganiseerd worden namens de Europese Unie. Je leert nieuwe mensen kennen, doet vaak iets goeds voor de lokale maatschappij én het kost je praktisch niets om mee te doen!

Je kan het ook buiten Europa zoeken: Activity International heeft daar een goede database voor. Die organisatie helpt je met vrijwilligerswerk in het buitenland, of bijvoorbeeld met een werkvakantie in de Verenigde Staten. Je kunt daar Counsellor op een Summer Camp worden. Superawesome!

5.Couchsurfing

Een vrij nieuwe trend. Het is helaas geen reismethode, maar een manier van gratis overnachten. Couchsurfing kan goed van pas komen bij één van de bovenstaande reisjes, vooral als je in een kleine groep reist. Het idee is dat je via internet met mensen in contact komt die een gratis slaapplek aanbieden. Couchsurfing heeft meerdere voordelen: het is goedkoop en je komt meteen met de locals in contact. En daardoor ontdekt je dan weer de meest on-toeristische, maar o-zo mooie plaatsen in een stad. Ideaal!

6. Talenreis

Steeds populairder en vooral ook leerzaam: naar het buitenland en daar de taal leren. Via veel verschillende organisaties (EF, Interlanguage) kun je een reis boeken naar allerlei verschillende landen om daar je taalniveau bij te spijkeren. Je kunt overnachten in een gastgezin, residentie of een eigen appartementje regelen. Het toffe is dat je ontzettend veel mensen ontmoet en er ook nog veel leuke dingen te doen zijn buiten je taallessen om. Je verveelt je geen moment!

Gepubliceerd op 14 maart 2013


ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!

#}
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}