Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

22 mei 2023

'Nooit gedacht dat ik Kim Kardashians BBL en seksvideo zou noemen'

Bijna vierduizend vwo'ers storten zich vanmorgen op een, volgens velen, veel te lang filosofie-examen. Opgroeien zonder smartphone, de democratie, een ruimtereis en zélfs de kont van Kim Kardashian kwam erin voor: aan ieder filosofisch onderwerp werd gedacht.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen filosofie.

Scholieren

"Nooit gedacht dat ik Kim Kardashian's BBL en seksvideo zou noemen in een examen. Ik vond het zo lastig. Het begon al met een opgave die letterlijke werd geïntroduceerd als 'Kim Kardashian heeft mooie ronde rondingen.' Deze opgave maakte mij eerst aan het lachen en toen aan het huilen toen ik de vragen zag. Het examen was erg moeilijk, en ook erg lang, ook al had het maar 21 opgaven. Ik verwacht geen diepe onvoldoende hiervoor, maar zeker geen voldoende."

- Niels (17)

"Het was heel moeilijk. Gewoon kut. Het eerst deel over de smartphone vond ik te doen, dat was wel duidelijk, maar vanaf het tweede deel over de ruimte werd het vager. Bij de vragen dacht ik: wat willen ze nou? Ik hoop op een voldoende."

- Auke (17)

"Ik vond het wel een leuk examen, maar wel te lang. Ik heb daardoor niet alles kunnen beantwoorden."

- Lukas (18)

"Het examen was wel een beetje lang met vage vragen, dat ik dacht: wat willen jullie nou voor antwoord? Ik vond het examen niet heel moeilijk, was wel blij dat Hegel er niet in voorkwam. Het laatste deel was ook niet helemaal mijn ding.

Ik was twintig minuten voor tijd klaar; ik denk langzaam, maar ik schrijf snel, haha. Ik denk dat er wel een voldoende in zit."

- Afke Marije (17)

"Een uitzonderlijk lang en taai examen, na vraag 19 begaf mijn hand het van het schrijven. Daarna heb ik veel grammaticale onzin opgeschreven... Toen ik richting vraag 17 ging, dacht ik dat ik wel bijna klaar zou zijn, maar toen bleek dat er op de laatste pagina nog veel punten te behalen waren. Het laatste gedeelte was saai, die hele opgave viel ook tegen."

- Norbert (18)

"Het examen was best lang, waardoor ik niet altijd goed heb kunnen nadenken. Ik heb eerst wat vragen overgeslagen, maar daarna heb ik wel alles kunnen afmaken. Mijn handschrift werd wel steeds slechter, en meneer Cnossen is daar inmiddels aan gewend, maar ik vrees voor de tweede corrector... En oh ja, de laatste opgave over Tronto vond ik lastig. Maar ik denk dat ik wel een voldoende heb."

- Thijs (17)

"Ik vond het een heel lang examen, ik heb in eerste instantie veel overslagen. Zeker de vragen waar je maar één of twee punten kon scoren, die vond ik minder de moeite waard. De contexten waren interessant. Ik vond ze wel gemeen, want soms leken ze irrelevant voor de bijbehorende vraag. Er was daarnaast een goede variatie in filosofen, behalve wat betreft Tronto dan. Ik heb helaas niet alles kunnen afkrijgen."

- Lútzen, (17)

Docent

"Het was een heel lang examen. Filosofie draait om langzaam en kritisch nadenken. Als je dat goed wil doen en alles wil beantwoorden, heb je meer dan drie uur de tijd nodig.

Voor dit examen haal je geen voldoende als je puur alles uit je hoofd hebt geleerd, het vergde veel inzicht en je moet goed kunnen argumenteren. De cases waren goed gekozen, leuk ook. Van de eerste generatie die opgroeit zonder smartphone tot de mooie kont van Kim Kardashian en ruimtetoerisme. Het laatste onderwerp, over democratie, was wel een beetje saai. Ik denk dat scholieren hiermee wel uit de voeten konden. Ik hoop op een hoge n-term, zo rond de 1,5."

- Timothy Cnossen, docent filosofie

LAKS

"Tot nu toe (om 14.30 uur, red.) hebben we 151 klachten binnengekregen over filosofie. Het examen zou vooral te lang en te moeilijk zijn."

- Rafke, eindexamenklachtenlijncoördinator

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 22 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?