Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

17 mei 2023

Nederlands is op het woorden tellen na 'goed te doen'

Door Nova

Van het klimaat tot selfies, de onderwerpen van het Nederlands-examen liepen ver uiteen. En zo ook de reacties. Waar de één het een taai examen noemt, vonden de meeste leerlingen het goed te doen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen Nederlands.

 

Scholieren

"Ik vond het examen heel goed te doen, de teksten waren overzichtelijk. Alleen de laatste tekst over selfies en privacy vond ik wel heel vaag. Bij de laatste twee vragen wist ik echt niet waar ze op doelden... "

- Jedidja (17)

"Ik vond Nederlands op zich taai, maar de lengte van het examen was goed. De eerste twee teksten sloten fijn op elkaar aan, maar gingen over het klimaat. Daar had ik echt geen zin. De derde tekst vond ik dan wel interssant en de vierde vond ik heel vaag.

De limiet van twintig woorden over de essentie van de tekst was kut. Ik had elke keer te veel woorden. Het is uiteindelijk gelukt, maar het is wel een hele rare zin geworden. Verder vond ik de opdracht waarbij je argumenten uit de tekst moest halen erg moeilijk doordat je geen voorbeelden mocht gebruiken."

- Adam (17)

"Ik vond het examen erg goed gaan. Ik had genoeg tijd om alle vragen te maken en de antwoorden nog een keer door te lezen. Ook mooi dat vraag 22 geschrapt is. Verder vond ik dat er veel vragen waren met een maximaal aantal woorden. Dat zorgde soms voor een uitdaging, maar het is gelukt om deze aantallen niet te overschrijden. Dus een prima examen volgens mij..."

- Wouter (18)

"Ik vond het vrij goed te doen. Ik ging er snel doorheen en ik was om 16.00 uur klaar, net zoals veel van mijn vrienden. Er zaten wel een aantal vage vragen in, zoals een vraag over de verschillende kanten van één of andere denkbeeldige grens. Ik was verbaasd dat het erratum een volledige opgave schrapte (opgave 22, red.) maar toen ik de opgave las, was ik er wel blij mee, want het was echt een hele rare vraag."

- Manu (17)

"Ik vond dit examen best wel makkelijk. Dit is natuurlijk altijd een beetje gevaarlijk om te zeggen over een examen Nederlands, maar er zaten niet echt moeilijke vragen in zoals bijvoorbeeld argumentatieschema's en de moeilijkste vraag van het examen, vraag 22, werd geschrapt. Daarnaast waren de teksten wat mij betreft echt interessant om te lezen, wat zeker hielp de concentratie erbij te houden. 

De vraag die mij het meest opviel was vraag 35. Hier kreeg je maar liefst vijf punten door bij vijf stellingen aan te geven of ze wel of niet overeenkomen met de gelezen tekst. Als je de tekst een beetje goed las, had je deze vijf punten zo binnen. Dat wat wel heel erg lekker. Al met al een top examen!"

- Tobias (17)

Docent

"In het algemeen viel op dat het interessante teksten waren. Geen teksten over kunst of iets ingewikkelds waar veel leerlingen voor vreesden, maar teksten over toerisme en internationale ervaringen opdoen. Die teksten sluiten best goed aan bij middelbare scholieren. Er zaten wel een paar pittige vragen tussen. Veel vragen met een maximum aantal woorden in vergelijking tot het havo-examen. Ook zat er een nieuw vraagtype verwerkt in het examen, over cijfers in een tabel. Al met al vond het een mooi examen."

- Robert Chamalaun, docent Nederlands

"Het examen was goed te doen. De vijfpuntsvraag waar veel leerlingen zich zorgen om maakten was ook te doen. Daar konden ze best wel makkelijk de punten scoren. Verder zaten er geen drogredenen in het examen. Wel zaten er twee nieuwe vragen in. De meeste leerlingen waren op tijd klaar en ik denk dat er maar weinig tijdnood hadden. Ik denk dat het examen prima te doen was."

- Arnoud Kuijpers, docent Nederlands

LAKS

"Over Nederlands hebben we iets minder dan 1000 klachten binnen. Vooral vraag 12 zou te moeilijk en complex zijn."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 17 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}