Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

11 mei 2023

Met handen in het haar door wiskunde B: 'Te moeilijk, te lang'

De rekenmachines konden vandaag uit de tas: het was voor de vwo'ers tijd voor het eindexamen wiskunde B. En dat was geen pretje. "Veel moeilijke opgaven voor weinig punten."

Dit vonden scholieren en docenten van het vwo-eindexamen wiskunde B.

Scholieren

"In mijn klas zitten mensen die normaal tienen halen en nu het examen niet eens hadden afgemaakt of antwoorden niet wisten. Degenen die normaal al moeite hebben, kwamen er nu helemaal niet uit. Het onderdeel over de bissectrice heeft al jaren niet in eindexamens gezeten, dat was echt heel lastig. Verder was het een heel lang examen. De meeste examens die ik heb geoefend waren 15 of 16 vragen, maar deze had er 19.

- Tobias (17)

"Het ging vreselijk! Het examen had veel moeilijke opgaven voor weinig punten. Ik vond het echt een heel erg moeilijk examen en hoorde ook van de rest van mijn klas dat zij het heel lastig vonden.

- Bo

"Wiskunde B vond ik wel een vibe. Ik had het idee dat ik veel moest doen voor weinig punten. Verder vond ik het op zich prima. Ik heb lekker veel kunnen schrijven en bleef maar om blaadjes vragen."

- Daphne (18)

Docent

"Het wiskunde B-eindexamen was vrij lastig. In mijn aantekeningen heb ik vaak opgeschreven dat een vraag verrassend was of dat de vraag niet vaak voorkomt. Aan het begin viel het mee, de eerste twee vragen waren prima, maar vanaf vraag 3 tot en met 16 dacht ik wel: jeetje, waar gaat dit heen. Het was wiskundig niet ingewikkeld, maar het waren allemaal onderwerpen die we weinig oefenen. Je moet als scholier maar net weten hoe dat werkt en het net hebben geleerd.

Verder viel op dat er veel korte vragen waren van 3 of 4 punten. Ik verwacht ook dat er veel opmerkingen komen over vraag 15 en 16, over een bissectrice. Dat is een lastig onderdeel en daar worden veel leerlingen niet blij van. Het examen bestond vooral uit veel korte vragen en dan twee lange, dat waren deze twee."

- Menno Lagerwey, docent Wiskunde

Gepubliceerd op 11 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?