Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Lang examen aardrijkskunde: 'Hoeveel coke hadden die examenmakers op?'

Het was flink doorwerken voor de vwo-eindexamenkandidaten met dit lange examen aardrijkskunde. De reacties variëren van "dit ging dramatisch" tot "prima te doen".

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen aardrijkskunde.

Scholier

"Ik vond de eerste vragen echt wel te doen; een goed begin van het examen. Wat mij tegenviel was dat de allerlaatste opgaves over de distributiecentra heel veel concentratie vroegen. Zeker nadat je je een heel examen hebt moeten concentreren, is dat wel even pittig. Verder heb ik altijd een gemixt gevoel bij aardrijkskunde, het kan een 5 zijn maar ook een 7. Maar voor mijn gevoel was het examen over het algemeen wel te doen."

- Geertje (17)

"Ik vond het examen op zich wel meevallen. Ik denk als je genoeg had geoefend dat hij goed te doen was. Maar ik vond de vraagstelling vrij vaag en het waren ook niet echt de onderwerpen die ik had verwacht en had geoefend. Die eerste paar vragen vond ik meteen echt heel lastig."

- Jedidja (17)

"Ik vond het veel te lang en de onderwerpen lagen mij niet goed. De vragen van leefomgeving waren wel te doen, maar voor de rest heb ik geen idee wat ik kan verwachten van dit cijfer. Mijn docent doet er normaal 45 á 60 min over en nu deed hij er nu 2 uur over. Hij vond het ook echt lastig, dus zegt ook wel veel. Hopen op een hoge n-term!"

- Amélie (18)

"Ik vond het examen best pittig omdat het nogal lang was. Ik vond in het bijzonder de opgave over Portugal heel erg moeilijk. Ik vond het ook raar dat ze ons 4 foto’s gaven, en dat we er maar 3 hoefde te kiezen om te labelen."

- Niels (17)

"Ik had hem gelukkig af dus de lengte was prima, maar er zaten best wat moeilijke vragen in. Ik vond hem ook een beetje saai; ik ben niet zo geïnteresseerd in aardolie..."

- Inge (17)

Docent

"Het examen leek pittiger dan voorgaande jaren, omdat er minder voorspelbare vragen in zaten. Er waren weinig 'weggevers' waarbij er werd gevraagd naar gangbare begrippen. Volgens mijn collega bleven veel leerlingen tot het einde zitten. Toch vond ik het geen opvallend moeilijk examen. Er was een mooie afwisseling van onderwerpen. Het was ook leuk dat er actuele onderwerpen in terug kwamen, zoals bij de vraag over verdozing. Het viel me op dat er deze keer maar één opgave over Zuid-Amerika was, want normaal gesproken splitsen ze Zuid-Amerika op in twee delen. Het aantal vragen was echter wel gelijk en in de vragen was een mooie mix van natuurkunde en sociaalgeografisch inzicht. Ook de laatste vraag viel me in positieve zin op. Het was een grote vraag van 4 punten. Leerlingen werden hier echt uitgedaagd om out of the box te denken en creativiteit en inzicht te gebruiken."

- Edger Maas (docent aardrijkskunde)

LAKS

"Het aardrijkskunde examen heeft 586 klachten. In totaal hebben we bijna 40.000 klachten!"

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 12 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!