Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Ik schreef antwoorden op alsof ik net Shakespeare was'

Meer dan tienduizend vmbo'ers gingen vanochtend aan de slag met hun - voor de meesten - laatste examen: beeldende vorming. En dan eindelijk vakantie. Maar hoe ging het eigenlijk?

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vmbo-examen beeldende vorming.

Scholieren

"Dit examen was de beslissende en met wat spanning ging ik erin en… Oh my god wat een ongelofelijk makkelijk examen, als je enigszins kunst hebt gehad, is dit meer dan te doen. Ik schreef antwoorden op alsof ik net Shakespeare was. Begrippen waren weinig te vinden en zoals ik zei, het was heel erg te doen. Nu tijd voor iedereen om te slagen. Ik geloof in jullie, love."

- Milan (16)

"Het kunst-examen was zeer te doen. Het was veel schrijfwerk voor de eerste opgaven. Maar het ging erg soepel en ik denk dat ik een goed resultaat krijg. De vragen over Jan Steen waren wel wat minder te doen, die vragen waren onacceptabel. Het waren vragen die wij niet konden beantwoorden met alleen een plaatje over zijn kunstwerk. De rest van de vragen waren erg zalig."

- Ahmet (16)

"Het begon moeilijk, maar uiteindelijk werd het heel makkelijk. Vooral de opdrachten over de muur tussen Mexico en de VS vond ik erg makkelijk. Er zaten weinig begrippen in die je nodig had voor de vragen. Ik vloog echt door dit examen. Goed te doen!"

- Sam (16)

Docent

"Het examen was mooi! Het deed recht aan het thema. Twintig jaar voor de klas leert: leerlingen lezen vaak niet goed en hun taligheid is minder geworden, maar dit examen deed eer aan het geleerde! Wat heel fijn was, was dat er dikgedrukte woorden in de tekst stonden, zodat leerlingen meteen letten op wat er van hen gevraagd wordt. En komisch dat veel leerlingen in 2023 niet weten wat een pijp is, bij het zien van het schilderij van Jan Steen.

Verder was het examen up to date met hedendaagse kunst die leerlingen ook lastig vinden te begrijpen, maar toch vind ik het overall een mooi goed examen. Ik ben blij met dit examen."

- Helmy van Dam, docent beeldende vorming

LAKS

"We hebben momenteel 341 klachten binnengekregen over beeldende vorming (om 13.00 uur, red.). De grote meerderheid meldt dat het examen te moeilijk was. Vooral vraag 17."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtelijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 26 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}