Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2023

'Ik heb oprecht nog nooit zo'n vage toets gezien'

Door Roos

Vanochtend kwamen creatieve havisten in actie op het examen Tekenen, Handvaardigheid en Textiele werkvormen, ofwel TeHaTex. Het examen ging over kunstgeschiedenis en was zoals vaak erg vaag. Er waren weinig leervragen, je moest veel vertrouwen op je algemene kennis. Dat ging niet iedereen goed af. 

Dit vonden scholieren en het LAKS van het havo-examen TeHaTex.

Scholieren

"Er kwamen vage vragen in voor en ik dacht: wat moet ik hier nou weer mee? De vraagstelling was anders dan bij andere examens. Ook meer ingewikkeld. Ondanks dat het lastig was, waren sommige opgaven wel goed te doen. Opgave 1 vond ik wel makkelijk bijvoorbeeld, en de meerkeuzevraag. 

Ook vond ik het examen lang en heb ik uiteindelijk 4 opgaves niet kunnen maken. Ik sta wel een hoog cijfer voor mijn SE, dus hopelijk komt het goed."

- Lena Schoonbeek, 17 jaar

"Wat een kut examen, bah. Alle oefentoetsen waren zo makkelijk en toen heb ik nog nagevraagd aan mijn docent of het hetzelfde zou zijn, zij zei: 'ja het is gewoon heel makkelijk, alles is logisch nadenken en weinig stijlen, maar dit was compleet andersom. Alles was tering vaag en echt raar.

Vooral die laatste vraag, voor die opdracht kon je niet leren, dat zou zeg maar iedereen moeten kunnen, maar ik zou het echt niet weten."

- Kaylin Gevers, 17 jaar

"De vormgeving van een borduurwerk benoemen, wat de fak? Ik heb oprecht nog nooit zo'n vage toets gezien. Er kwam niks in voor van wat we moesten leren. De vraagstelling was vaak ook enorm onduidelijk."

- Amy, 18 jaar

"Mijn docent vond dat wij 80 procent van de vragen gewoon hadden kunnen invullen, door de lessen die we hebben gehad, maar dat de toets wel heel lang was. Dat ze hem nog nooit zo lang had gezien. 

Mijn vriendin Jilly: 'Ik vond het een hele lange toets. Een paar vragen waren wel te doen, maar er waren ook een paar vragen waar ik echt niet snapte wat ze van me wilden. Het was zo lang, het was onmogelijk om het af te krijgen.'

Ik was zelf al een uur bezig met 10 vragen en ik had al een paar vragen overgeslagen. En ik ben slecht voorbereid op deze toets, er zijn geen examenbundels, er zijn geen examenspreekuren bij NOS Stories. Ik zou het echt fijn vinden voor de scholieren die volgend jaar examen doen, dat er dan wel hulpmiddelen zijn. Want dit is echt super lastig."

- Olivia Wisse (16) en Jilly (17)

LAKS

"Bij ons zijn tot nu toe (12:45 uur) 93 klachten binnengekomen over dit examen."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

Gepubliceerd op 16 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?