Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

12 mei 2023

'Het examen kunst heeft me opgegeten'

Door Roos

Vrijdagochtend was rustig, maar niet voor de vwo'ers met kunst in hun pakket. Zij kregen een examen voorgeschoteld met onder meer leuke vragen over de schilder Bob Ross en lastige musicalvragen. 

Dit vonden scholieren van het vwo-eindexamen kunstvakken.

Scholieren

"Het ging wel oké, maar wel erg weinig vragen over massacultuur. Het leek alsof heel de toets over landschappen ging. Het was wel leuk dat Bob Ross erin voorkwam. Wat heel vervelend was, was dat je bijna overal drie argumenten moest geven maar dat er in de beschrijving al twee waren gegeven. Dus ik heb bijna nergens drie goede argumenten."

- Amélie Groenhuijzen, 18 jaar

"Het is altijd lastig inschatten hoe je het examen kunst hebt gemaakt. Er waren een paar vragen die bijna alleen maar leesvaardigheid waren, het antwoord stond letterlijk in de tekst. Die waren wel makkelijk, maar niet helemaal de vragen die ik verwachtte"

- Flora Paasschens, 17 jaar

"Er kwam helemaal geen prima prattica, monteverdi of homofobie en monodie in voor, terwijl dat in elk examen voorkomt."

- Nina Moukimou, 19 jaar

"Het examen kunst heeft me opgegeten. We hadden heel veel over jazz en popcultuur geleerd in de lessen, maar niks daarvan kwam op het examen. Ook helemaal niks over abstracte kunst." 

- Isa, 17 jaar

"Ik had gehoopt en verwacht dat er veel meer jazz in zou zitten, want dat was een onderwerp dat bij onze schoolexamens veel terugkwam. Uberhaupt meer muziek, al vinden veel mensen dat juist moeilijk. En meer massacultuur, ik heb niks over de stijl gehad of zo."

- Linde Kikkert, 17 jaar 

"Het ging wel goed, de bronnen waren leuk, ik had wel een party! Ik vond de vragen over Bob Ross echt leuk. De muziekvragen waren voor een klassiek geschoold musicus heel erg makkelijk (dat is wel eens anders geweest). De musicalvragen waren moeilijker. Je moest weten wat er in Amerika gebeurde in verschillende tijden, dat was niet per se fijn..."

- Evy Hamers, 18 jaar

LAKS

"We hebben tot nu toe negen klachten binnen over Kunst, voornamelijk organisatorische en inhoudelijke klachten. Nog niet heel veel dus."

-Rafke Hagenaars, eindexamenklachtelijncoördinator

Gepubliceerd op 12 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?