Duizenden vwo-scholieren maakten vandaag hun examen muziek. Wie hoopte op popmuziek had pech, want dit examen zat vol klassieke muziek. Wij verzamelen hier de eerste reacties: van docenten, LAKS én jullie zelf. Welke vragen waren lastig? Wat viel mee of tegen?
Het examen zit erop — goed gedaan! Wij zijn benieuwd hoe jij het hebt ervaren.
- Hoe vond je de muziekstukken?
- Kreeg je het examen af?
- Wat voor cijfer denk je te halen?
💬 Deel wat je is bijgebleven van dit examen en lees hoe anderen het vonden.
Reacties van scholieren
"Het muziekexamen van vandaag was een goede mix van praktische en theoretische onderdelen. Sommige vragen waren best te doen, vooral die over basisakkoorden en het herkennen van instrumenten. Andere onderdelen, zoals het analyseren van akkoordenreeksen en het lezen van bladmuziek, waren duidelijk lastiger en vroegen veel concentratie. Ook vond ik de maten lastig, maar daar ligt sowieso niet mijn expertise in dit vak.
Over het algemeen was er een redelijke balans tussen makkelijke en moeilijke stukken, al wisselde de moeilijkheid soms best. Voor leerlingen met meer ervaring in muziek was het goed te doen, maar als je daar minder in thuis bent, kon het best pittig zijn."
- Mirza (17)Reactie van een bepaald iemand
"Het muziekexamen vond ik een vrij pittig examen met een mix van theoretische muziekonderdelen en praktische muziekonderdelen. Bij het praktische gedeelte kregen we verschillende muziekfragmenten en toen moesten wij allerlei motieven en akkoorden herkennen. Normaal gesproken gaat dit wel goed, maar uiteindelijk bleek het toch vrij lastig te zijn. Het gedeelte van het herkennen van muziekinstrumenten was ook vrij lastig. Ik was wel goed in het theoretische gedeelte, want er kwamen vragen over het beschrijven van verschillende noten en de bijbehorende klant opschrijven. Daar ben ik wel goed in.
Over het algemeen vond ik het een adequate mix tussen pittige onderdelen, maar ook een prima gedeelte van makkelijkheid. Ik hoop ongeveer rond de 7 of 8 te hebben, maar je weet maar nooit!"
- Rohan (18)Reactie van een docent
"Dit was een heel pittig examen. Dat lag aan verschillende dingen. Zo werd er veel naar technische termen en begrippen gevraagd.
Daarnaast was afgelopen jaren de tendens dat er meer popmuziek en moderne muziek in het examen kwam, maar er waren nu juist veel klassieke stukken, zoals van Mozart en de Matthaüs Passion van Bach. Ook was er een Latin stuk van het Metropool Orkest; heel mooi, maar ook ingewikkeld.
Een vast onderdeel van het examen is het analyseblok, waarbij leerlingen aan de hand van een partituur een analyse moeten uitvoeren. Dit wordt vaak aan het eind van het examen geplaatst, waardoor leerlingen kunnen inkomen met eerst een paar makkelijkere vragen. Nu was dit al de vierde vraag. Ik kan me voorstellen dat dit stress oplevert, want deze vraag kost veel tijd.
Bovendien waren er veel complexe vragen met veel verschillende onderdelen, zoals vraag 40. Daar kregen leerlingen een partituur waar ze onderdeeltjes moesten plaatsen. Je moest de muziek daar een aantal keer luisteren voor dat lukte. Dat was sowieso regelmatig het geval. Bij de vragen waarbij je melodische lijnen moest opschrijven, waren er stukken die ritmisch of op een andere manier ingewikkeld waren, waardoor je vaker moest luisteren.
Dit allemaal bij elkaar zorgde voor een lang en moeilijk examen, dus ik houd mijn hart vast. Afgaand op de vorige examens, schat ik dat de n-term rond de 1,3 ligt, maar ik hoop natuurlijk op hoger."
- Rudolf Draijer, docent muziekReactie van het LAKS
"Leerlingen vonden dat de stof niet aansloot met de syllabus, en dat het moeilijker was dan eerdere jaren."
- Fé Swets, klachtenlijncoördinator bij het LAKS
Reacties Reacties
0💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜
Lees onze volledige Communityregels
Bezig met laden...