Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

16 mei 2023

Examen met tekst over poep op Mount Everest lijkt 'goed te doen'

Buckle up, meer dan 55.000 havisten hebben vanmiddag het eindexamens Engels gemaakt. De scholieren zijn overwegend positief over het examen, maar er was wel iets met... Poep?

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen Engels.

Scholieren

"Engels ging denk ik wel goed. Ik was heel snel klaar, dus ik heb drie keer gecheckt of ik niet iets was vergeten. Ik vond de vraag over dat je twee redenen moest geven waarom een luchtvaartmaatschappij succesvol was wel lastig, want ik kon er maar één vinden. Maar over het algemeen waren de vragen naar mijn mening goed te doen!"

- Nicole (17)

"Het examen was prima te doen. Echt maar één tekst die lastig was, de tekst over Einstein. Ik kon verder redelijk makkelijk de foute antwoorden wegstrepen van de meerkeuzevragen. Eigenlijk vond ik het echt wel makkelijk."

- Sam (18)

"Het was super makkelijk. Er waren maar elf teksten, super kort. Ik ben sowieso goed in Engels, dus ik had me niet echt voorbereid. Veel mensen waren al binnen anderhalf uur klaar, heb ook nog niemand gehoord bij wie het slecht zou zijn gegaan."

- Pennie (16)

"Het was moeilijker dan ik had verwacht. Ik heb veel op moeten zoeken in het woordenboek, maar dat was het denk ik wel waard. De teksten waren soms wel interessant, maar niet allemaal. Ondanks dat hij moeilijker was dan verwacht, denk ik wel dat ik een voldoende heb."

- Tony (17)

"Het Engels-examen was moeilijker dan verwacht. Bij het oefenen van oude examens ging het mij wel makkelijk af, alleen bij dit examen zaten er een paar vage dingen in en wat moeilijkere woorden. Soms vond ik de vragen ook niet helder geformuleerd. Maar op zich denk ik nog wel gewoon een voldoende te hebben."

- Björn (17)

"Ik vond het examen erg goed te doen, die tekst over de vliegmaatschappijen was wel erg lastig. Het verbaasde mij wel hoe snel iedereen klaar was, zelf denk ik dan al snel: ehmm, kan dat wel of heb ik ergens iets fout gedaan of over het hoofd gezien? Haha.

De tweede tekst ging over poep op de Mount Everest en dat de bergbeklimmers steeds vaker meer dan alleen voetafdrukken achterlaten.... Iedereen dacht echt: wat is dit nu weer? In de laatste alinea werd er gezegd dat er een plan is om de poep om te zetten in gas waar mee gekookt kon worden, gatver. Ik weet niet of je mensen blij maakt als je ze vertelt dat hun eitje is gebakken met gas dat uit poep is ontstaan... Ook moest je invullen dat de berg minder bruin werd en juist groener, hahaha!"

- Milou (17)

"Ik vond de meeste teksten wel interessant en begreep ze best makkelijk. De meeste antwoorden waren heel makkelijk terug te vinden. Het enige nadeel wat ik kan bedenken, is dat er echt heel veel moeilijke woorden in zaten."

- Senna (17)

LAKS

"We hebben tot nu toe 4.500 klachten (om 17.40 uur, red.) binnen gekregen over dat het examen te moeilijk was. Voornamelijk vraag 17 en 42 wordt veel over geklaagd."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator
@mrhenriquez_en Mijn verwachting voor de N-term van het Havo Engels eindexamen 2023! #examens #eindexamens #nterm ♬ Pieces (Solo Piano Version) - Danilo Stankovic

Gepubliceerd op 16 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}