Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

11 mei 2023

Eerste examen 'best te doen'

Na maanden - misschien wel járen - er naartoe werken, is het vandaag zover: de eindexamens zijn begonnen! Iets meer dan negentienduizend vwo'ers bogen zich vanmorgen over Duits. Sensationell!

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het vwo-examen Duits.

Scholieren

"Het examen was best te doen, terwijl ik een 5.1 sta voor dit vak en de laatste twee jaar nog nooit een voldoende heb gehaald. Maar ik heb het net besproken met dames uit mijn klas die meestal een zeven halen en volgens hen heb ik meer antwoorden goed dan zij. Dus hij ging echt wel oké, voldoende zit er denk ik wel in. En ik was veertig minuten voor tijd klaar!" - Adam (17)

De eindexamens zijn begonnen. De vwo-leerlingen van De Lindenborg in Leek trappen af met het eindexamen Duits. Wat was vroeger jouw lievelingsvak? #rtvnoord #eindexamens pic.twitter.com/KQJWy25Qw3

"Het ging echt best redelijk! De teksten waren niet moeilijk, dus ik verwacht een lage n-term. Enige waar het misging, was dat ik bij de tekst over Metallica dacht dat het over kanker ging in plaats van een krab, haha. Wat ook jammer was, was dat je alinea's op volgorde moest zetten. Dat hoeft niet vaak in een examen en nu wel. Maar ik ben best tevreden!" - Juul (17)

Ik heb duits uitgespeeld. Basta. Klaar.

"Ik heb er een beetje gemengde gevoelens over. Ik was echt heel lang bezig met de eerste twaalf vragen omdat ik nog even moest inkomen, denk ik. Verder was het best een standaard Duits-toets, ik vond hem alleen vrij lang. Ik heb ook een paar vragen niet ingevuld, wat heel dom is. Je kan beter iéts invullen dan niets en daar heb ik helemaal niet aan gedacht." - Linde (17)

"Was een prima examen, volgens de verwachtingen. Ik vond het wel een lang examen. Ik hoop op een voldoende, ik denk dat er wel een voldoende inzit. We hebben net onze antwoorden vergeleken met elkaar en het zag er goed uit."- Fons (19)

"Hij viel me behoorlijk mee! Er zaten alleen wat sneaky opgaven in waar in stond 'haal het argument uit het voorafgaande', waardoor je denkt dat je het uit het stuk dat in de alinea staat moet halen, terwijl dat in werkelijkheid de hele tekst wordt bedoeld. Er waren geen gekke, bijzondere vragen, maar veel leerlingen vonden het opvallend dat het antwoord B erg vaak voorkwam. Maar dat is natuurlijk gewoon toeval." - Floortje (17)

LAKS

"Er wordt vooral geklaagd over dat de leesteksten te lang zouden zijn, waardoor het examen lang duurde. Ook zou een aantal woorden onvindbaar zijn in het woordenboek. Eén iemand klaagde ook over zijn stoel, iets met dat 'ie met z'n ruggengraat in de leuning zat, haha."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtelijncoördinator

Docent

"Er waren veel leuke, moderne onderwerpen, veel beter dan vorig jaar. Daardoor denk ik ook dat leerlingen dit examen wel goed vonden gaan. En wat betreft de lange teksten: die zijn juist fijn, dan is het gewoon een kwestie van het antwoord opzoeken in plaats van alles te lezen. Ook denk ik dat ze sommige woorden niet in het woordenboek konden vinden vanwege de werkwoordsvormen of dat woorden aan elkaar geplakt stonden. Die staan ook niet op die manier in het woordenboek.

Het viel me op dat er veel naar de functie en toon van teksten werd gevraagd, zulke vragen hebben eigenlijk niets met Duits te maken. Dit jaar werd er niet naar signaalwoorden gevraagd, super fijn. Dat vind ik altijd zulke moeilijk vragen. Ik denk dat het examen over het algemeen prima is gegaan bij de meeste mensen, ik verwacht een lage n-term."

- Tiffany Roggenthien, docent Duits

@mevrouwduits VWO nabespreking en n-term voorspelling 🔮 #examen #eindexamen #duits #nterm #nabespreking #voorjou #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw Duits

Aanvulling op het correctievoorschrift

Er is voor het examen Duits op vwo-niveau een aanvulling op het correctie-voorschrift. Deze kun je hier bekijken. 

Gepubliceerd op 11 mei 2023


ADVERTENTIE
Dit zijn de 5 irritantste type leraren

Die ene docent die altijd met een koffieadem over je heen hangt tijdens de uitleg van een lastige wiskundeformule of de veel te jolige gymnast: sommige leraren lijken meer op karakters uit een sitcom dan op echte docenten. En de irritantste? Dat zijn deze 5 types 👇

Bekijk ze hier
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!