Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

22 mei 2023

Een saai en lang examen met woke onderwerpen

Saaie teksten die over het milieu gingen en een erg lang examen, deze reacties hoorden we van de scholieren die vanmiddag het havo-examen Frans maakten.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen Frans.

Scholieren

"Frans ging op zich wel goed! Ik zat helemaal in de focusmodus en was best snel klaar. De teksten waren niet heel erg lang en er was een leuke afwisseling van onderwerpen. Bij sommige vragen pakte ik mijn woordenboek erbij omdat ik de signaalwoorden niet goed uit mijn hoofd kende - oei oei. Hoe het werkelijk ging, is moeilijk te zeggen, omdat Frans voor mij best moeilijk is."

- Tamar (17)

"Het ging wel goed, want ik ben best goed in Frans. Ik kon ook veel gelijk terug vinden in de tekst. Het viel me wel tegen dat er heel veel saaie teksten waren, het ging ook bijna alleen maar over het milieu. De tekst die ging over hoe slecht de Tour de France is voor het milieu was erg saai. Dat was eigenlijk ook de enige tekst waar heel veel hele moeilijke woorden in werden gebruikt."

- Sydo (17)

"Frans was lastig. Soms stond het antwoord in twee woorden beschreven en dan moest je de al vage teksten super goed begrijpen om antwoord te kunnen geven. De teksten waren enorm saai en waren soms erg gehaast opgesteld. Vooral de tekst over kerken en koeien vond ik vaag. Desondanks ging het niet slecht, maar kan moeilijk inschatten wat voor cijfer ik zou hebben."

- Sam (18)

"Ik had vooraf een paar oefenexamens gemaakt en die gingen best goed, dus ik had er wel vertrouwen in en had weinig spanning. Toen ik bezig was, voelde de vragen net wat anders dan waar ik vertrouwd mee was. Misschien was het anders geformuleerd of daadwerkelijk anders. Ik denk dat er toch examenstress op kwam. Er zaten ook veel woorden tussen die ik niet kende en ik kan de klok niet goed zien, dus ik was huiverig om het woordenboek te gebruiken. Toch denk ik dat ik wel een voldoende heb, maar zeker niet zo hoog als ik haalde bij oefen examens"

- Joren (18)

@nickysingelss Kapoooot #fy #fyp #examen2023 ♬ original sound - DaanKooij

Docent

"Het examen was vooral heel lang, maar er zaten geen fouten in. Bij mij was er maar één leerling op tijd klaar. Meestal vind ik het leuk om het Frans-examen te maken, maar nu was ik er zelf ook klaar mee bij tekst negen. Ik had op een gegeven moment vijf keer achter elkaar het antwoord C. Ik kan me voorstellen dat je daar als leerling nerveus van wordt.

Er werd op een nieuwe manier vragen gesteld. Je moest als een detective te werk gaan bij vragen als: op welke vraag kan je antwoord vinden in de tekst?

De onderwerpen van de teksten waren heel politiek correct en lekker woke en hippie-achtig. Het ging over dingen als energie, milieu en verspilling. Het werd daardoor best eentoning.

Kortom, dit examen valt samen te vatten als een woke-, detective-, hippie-examen. Je had door de lengte moed en energie nodig om er doorheen te komen."

- Charlotte Goulmy, docent Frans

LAKS

"Voor het Frans-examen voor havo hebben we 772 klachten binnengekregen."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator

En hier gaat de tekst weer verder..

Gepubliceerd op 22 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}