Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2023

'Een examen om van te huilen, vergeleken met voorgaande jaren'

Ruim veertigduizend scholieren maakten vandaag wiskunde A op havo-niveau. De reacties op het examen zijn gemengd. Waar de één lachend de zaal uitliep, kreeg de ander halverwege het examen een mental breakdown. Vooral de vraag over de Formule 1 was lastig.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen wiskunde A.

Scholieren

"Dit wiskunde-examen was echt om van te huilen, vergeleken met voorgaande jaren. Het begin ging wel goed, vooral de allereerste opgave, totdat ik bij de opgave met effectgrootte kwam. Toen was ik gewoon mentaal uitgeput. Ik had geen zin meer om na te denken over hoe die opgave moest, dus ik heb als antwoord opgeschreven dat ik deze niet ging maken.

De opgave met Formule 1 vond ik heel erg op natuurkunde lijken. Die vragen waren op zich te doen, totdat ik bij de opgave kwam waarbij je de formule moest herleiden. Ik had namelijk geen idee waar ze 20n^2  vandaan haalden.

De allerlaatste opgave vond ik best moeilijk en lang. Ik kwam op een heel groot getal uit, maar ik denk dat ik daar toch wat punten heb gescoord."

- Mary (17)

"Ik vond dit wiskunde-examen faaacking lastig. En what the fuck was vraag 7?! Ik snapte er geen kut van. Er was ook een vraag waar je iets moest herleiden. Die vraag heb ik niet eens gemaakt, zo vaag was die. Vraag 14 en 18 vond ik ook lastig."

- Roos (17)

"Het examen ging beter dan verwacht. Veel vragen gingen prima. Er zat wel een aantal pittige vragen tussen waar ik maar wat heb ingevuld. Vooral het stukje dat over de Formule 1 ging was lastig, omdat je daar veel formules moest herleiden.

Verder zat er iemand echt vijf minuten lang keihard te hoesten, waardoor ik me minder goed kon concentreren. Ik had oordopjes in, maar daar kwam het zelfs een beetje doorheen."

- Sydo (17)

"De Formule 1-vraag was erg vaag gesteld, en het voelde alsof ik dit nog nooit had gehad. Er zat zo veel informatie in dat ik het bijna niet kon toepassen, en minstens 15 minuten bezig was met uitzoeken wat ze van me wilden weten. Die formules waren ook echt enorm lastig. Als je er één niet wist, kon je de volgende ook niet maken." 

- Iris (16)

"Het examen was echt goed te doen. Alleen vraag 18 was echt vaag, omdat het niet duidelijk was waar bepaalde getallen vandaan kwamen. Ook vraag 17 was moeilijk, maar ik denk dat er bij die vraag een foutje stond in de derde formule.

Ik was helemaal gaar toen ik bij vraag 21 aankwam, omdat ik vandaag ook al kunst had gehad. Die vraag heb ik daardoor sowieso helemaal fout."

- Pennie (17)

"Ik vond het examen over het algemeen goed te doen. Alleen van vraag 14 snapte ik helemaal niks, en ik vond dat er veel in zat met procenten."

- Ellis (17)

"Ik was na anderhalf uur al klaar met het examen, ik denk dat dat wel genoeg zegt. Dit jaar heb ik best veel wiskundelessen gemist, dus ik wist vaak niet precies wat ik moest doen bij opgaven. Hierdoor verwacht ik dat ik wiskunde moet herkansen, maar over het algemeen, als je gewoon goed had geoefend, was het denk ik wel prima te doen! Ik vond het vooral fijn dat het onderdeel herleiden bij dit examen maar 7 punten waard was." 

- Roos (18)

Docent

"Ik vond het examen over het algemeen best prima, en de onderwerpen gebalanceerd. Er zaten geen gemene instinkers in de vragen, en als je had geleerd kon je de meeste vragen denk ik goed beantwoorden.

Wat vaak speelt is dat de contexten bij deze examens heel lang zijn, maar dat viel nu gelukkig wel mee, op de vraag over de formules in de F1 na. Die was erg lang en best lastig, en zat ook helemaal aan het eind. Ik hoop dat scholieren daar niet te lang bij zijn blijven hangen, want erna kwam nog een vraag, die ze hopelijk wel af konden maken. Verder vond ik de lengte van het examen wel oké.

Wat verder opviel is dat er veel opgaven in het examen zaten die vaak in de examens voorkomen. Ik denk daardoor dat de leerlingen die goed geleerd hebben, en wat oude eindexamens gemaakt hebben, de vragen konden herkennen.

Ik was verbaasd dat er een onderwerp in het examen zat dat nog nooit in een examen heeft gezeten, namelijk vraag 16, over halfvlakken kleuren. Dat vond ik wel opvallend, maar ik denk dat het geen ramp was. De vraag was niet heel moeilijk, en was maar 2 punten waard, van de bijna 80 punten die in totaal te behalen vielen. Als scholieren die vraag fout hadden, dan missen ze dus niet zo veel punten.

De n-term zal denk ik rond de 1,2 liggen. Misschien nog ietsjes lager, maar veel hoger kan ik me niet voorstellen. Meestal ligt de n-term van deze examens rond de 1."

- Menno Lagerwey, docent wiskunde 

LAKS

"Over dit examen zijn inmiddels 1389 klachten binnengekomen. Daarvan is voornamelijk over vraag 18 veel geklaagd."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtelijncoördinator

Gepubliceerd op 23 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}