Eindexamens 2023

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Docenten klagen zelden over examens

In tegenstelling tot middelbare scholieren klagen docenten bijna nooit over de eindexamens. Scholierenvakbond LAKS en het College voor Examens (CvE) ontvangen nauwelijks meldingen van leraren die voor hun leerlingen opkomen omdat de moeilijkheidsgraad of examenregels niet eerlijk zouden zijn.

Examenkandidaten kunnen een klacht indienen bij de Eindexamenklachtenlijn van het LAKS als ze vinden dat de examens te moeilijk of te onduidelijk zijn, of als ze vinden dat ze benadeeld worden door de manier waarop de schoolleiding de afname organiseert. Het LAKS verzamelt alle meldingen en presenteert die na afloop bij examenautoriteit CvE. Leraren en examensecretarissen kunnen rechtstreeks bij het CvE terecht.

125.000 versus 7 klachten

Vorig jaar dienden kandidaten in totaal zo'n 125.000 klachten in bij het LAKS over de inhoud of afname van de examens. Tegelijkertijd kwamen er bij het CvE slechts zeven klachten van docenten of secretarissen binnen over de centrale examens, blijkt uit diens jaarverslag van 2012.

Slechts vier van deze klachten gingen over een examen zelf. De overige betroffen één klacht over de afname van de examens, één klacht met betrekking tot een sollicitatieprocedure en één klacht over de totstandkoming van de correctie van een examen.

Dit jaar hebben er nog helemaal geen docenten of examensecretarissen een klacht ingediend. "Onze Examenlijn is vooral bedoeld voor vragen van docenten en examensecretarissen over de examens en de regels daaromtrent. Over het algemeen bellen docenten om zaken die ze onduidelijk vinden in het correctievoorschrift of met opmerkingen over examenvragen," vertelde een woordvoerder van het CvE aan Scholieren.com.

Docenten helpen leerlingen

Hoewel de Examenklachtenlijn van het LAKS voor scholieren is bedoeld, trekken ook leraren en bezorgde ouders soms aan de bel. "Docenten bellen echter heel weinig naar de Eindexamenklachtenlijn", zegt Sadjia Safdari, klachtencoördinator van het LAKS.

De voorgaande jaren stapte slechts een handjevol leraren naar de scholierenvakbond. "Dat waren taaldocenten die Duits, Frans en Nederlands gaven. Opvallend is dat die docenten vaak pas na de examenperiode klagen, zodra de normeringen bekend worden". De normering van een examen bepaalt hoe streng een gemaakt examen uiteindelijk becijferd wordt.

"Zodra een normering zwaar uitvalt, willen die docenten hun leerlingen 'helpen'. Dan bellen ze ons met klachten over het examen," aldus Safdari. Ook bij het LAKS is dit jaar nog geen enkele klacht van docenten of examensecretarissen binnengekomen.

Meer weten? Het allerlaatste examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten, tips, trucs en eerste reacties op gemaakte examens vind je op onze gloednieuwe Eindexamenpagina!

Gepubliceerd op 19 mei 2013


Reacties Reacties

4

💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜

Lees onze volledige Communityregels

  • K
    K.
    🥷 Anonieme strijder
    12 jaar geleden
    Oreally? Klagen docenten minder ja? Het gaat tenslotte ook niet om hun toekomst, die hebben al een baan en krijgen al betaald. De leerlingen daar in tegen zijn namelijk wel de dupe van fouten of onduidelijkheden in examens. Misschien is dat het verschil in aantal klachten??
    12 jaar geleden
    • Kim
      Kim
      anders
      12 jaar geleden
      Nou ja, als de examens allemaal echt te moeilijk en te lang zouden zijn, zouden leraren hun leerlingen toch wel verdedigen? Ten slotte worden zij ook afgerekend op de prestaties van hun klas. Als de examens ineens 'onterecht' veel lastiger zijn dan het vooraf bepaalde niveau, dan moet er toch ook bij de docent een belletje gaan rinkelen.
      12 jaar geleden
  • H
    H.
    🥷 Anonieme strijder
    12 jaar geleden
    Nou, ik ben zo'n docent die wel klaagt bij het CvE en de andere drie van vorig jaar zijn bevriende collega's. We zijn docenten Nederlands en zien elk jaar weer fouten in de vraagstelling en het correctiemodel die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden als het examen zorgvuldig gecontroleerd was voordat het aan jullie werd voorgelegd. Het ergste is dat het CvE weigert voor die fouten een aanvulling op het correctiemodel te sturen en er zo dus leerlingen ten onrechte kunnen zakken omdat wij goede antwoorden niet mogen honoreren als ze niet in het correctiemodel staan. Nu zijn wij heus niet de enige docenten die al die fouten zien. Op examenfora voor docenten wordt steen en been geklaagd, maar wij zijn blijkbaar wel de enigen die het CvE hierover benaderen. Het CvE ziet vervolgens geen reden om actie te ondernemen "want u bent de enige die hierover klaagt", noemt ons querulanten en mij: "keizerin van het klagen" . Dat vind ik nou een mooie geuzennaam en die stimuleert me om door te gaan met de strijd!
    Ik heb trouwens ook wel eens bij het Laks een klacht neergelegd omdat het CvE geen actie ondernam, maar ik kreeg vervolgens te horen dat het Laks alleen klachten van leerlingen in behandeling neemt. Nou jaaaa.....!
    12 jaar geleden
  • G
    G.
    🥷 Anonieme strijder
    9 jaar geleden
    De reden dat leraren niet klagen is dat zij denken dat als een examen fouten bevat daar later bij de normering rekening mee wordt gehouden. Dit staat namelijk in het correctiemodel.
    9 jaar geleden

Praat mee!

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?