Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit zijn de reacties op de examens Fries

In totaal 80 vmbo'ers, 64 havisten en 32 vwo'ers maakten vanmorgen het examen Fries. Van een reis door Mongolië, de Gouden Eeuw tot een literatuurfestival: de leerlingen werden weer getrakteerd op een aantal interessante onderwerpen.

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van de vmbo-, havo- en vwo-examens Fries.

Scholieren - havo

"Hij ging bij mij wel zoals verwacht, ik vond 'm niet heel moeilijk. Dat komt denk ik doordat in altijd al Fries spreek, schrijf en lees."

- Sydo (17)

"Het was heel prima te maken. Best wel veel citaatsvragen, dat vind ik altijd erg fijn. Toen ik klaar was met de twee teksten, had ik nog voldoende tijd om alles nog eens rustig door te nemen. Andere leerlingen hadden wel langer de tijd nodig, maar ik ben meestal wel redelijk goed in teksten. De tekst over verschillende vormen van kunst was duidelijk en overzichtelijk. De tekst over de armoede in de Gouden Eeuw was iets meer puzzelen."

- Lieke (16)

Docent - vmbo

"Dit examen bevat drie heel verschillende teksten over echt verschillende onderwerpen. Dat is volgens mij fijn voor de leerlingen. Je blijft dan niet in de onderwerpen hangen. Zo was er een uitdagende tekst over de zangeres Nynke Laverman, hoe zij haar leven zo in wil richten om op de aarde te passen en over haar creativiteit. Daarna een tekst over identiteit op het gebied van taal. Hoe voel ik mij? "Fielsto dy in Fries, Nederlanner of Europeaan?"

De laatste tekst had te maken met het mogelijke bestaan van een vrouw van Sinterklaas en zijn kinderen. Sinte Lucia zou op vele plaatsen in Europa ook de rol van Sinterklaas hebben vervuld. De verhouding open en gesloten vragen lijkt prima. Leerlingen vonden wel dat ze zo nu en dan lange antwoorden moesten geven. De meeste leerlingen gaven aan dat het examen goed te maken was en dat na even goed lezen en zoeken het antwoord wel te vinden was.

Hopelijk klopt het gevoel van de leerlingen en kan ik als tevreden docent de examens van de leerlingen bij ons op school nakijken en hen over twee weken de hand schudden."

- Tjeerd Kooistra, docent Fries

Gepubliceerd op 30 mei 2023


ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!