Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Dit valt op aan de n-termen van de eindexamens 2023

Door Roos

Het is zover: de dag van de waarheid. Cito heeft zojuist de n-termen van de examens bekendgemaakt. Dat betekent dat je nu best goed kunt inschatten of je wel of niet geslaagd bent. Wij wierpen een blik op de n-termen en vergeleken deze met de examenpolls die jullie hebben ingevuld. Welke n-termen vallen mee en welke tegen?

Wil jij alvast een inschatting maken of je vanmiddag een verlossend telefoontje krijgt? Bereken dan je cijfers met onze cijfertool die nu is bijgewerkt met de n-termen en gebruik daarna de ben-ik-geslaagd-tool om je SE en CE cijfers in te vullen. Of bekijk deze TikTok met uitleg.

Weinig cadeautjes

Over het algemeen valt op dat er niet veel cadeautjes gegeven worden: de n-termen zijn niet opvallend hoog, hoewel dat misschien wel verwacht werd vooraf doordat dit het eerste examenjaar was zonder corona-versoepelingen. 

Charlotte (havo): "Ik vind deze n-termen wel een traantje waard". En ook Jaylynn (vwo) is niet tevreden: "Ze zouden zogenaamd rekening houden met ons, maar daar zie ik niks van terug. Nova (vmbo) is minder negatief: "Ik vind ze best hoog, voor mavo dan."

@guus2.0

jongens ik kan niet 3 jaar 6vwo doen gun mij pls

♬ original sound - Mahmoud

Reacties van scholieren

Ik vind de n-term van Nask-1 echt zwaar tegen vallen, ik had verwacht dat meneer Wietsma deze keer gelijk zou hebben (hij voorspelde 1.7 of 1.8), maar helaas. Ik ben positief verrast met de eco n-term. Ik had rond de 1 verwacht en dan 1.5, echt ik heb nog nooit zo gejuicht sinds de crash van de Bitcoin.

- Renzo (16), vmbo-gt

N-term eco, goud waard! N-term Engels had ik zeker 0.4 hoger gewild/verwacht… 🥹 En wiskunde A had trouwens ook wel 1.6 mogen zijn.

-Ryan (18), havo

Ik vind Duits en Nederlands wel echt historisch laag lijken. Dat wij 2 jaar lang slecht les hebben gehad door corona is zeker niet terug te zien in de n-termen. Economie is mooi, maar de rest valt wat tegen of niet hoger dan verwacht.

- Inge (17), vwo

Reacties van docenten

"HAVO A/B echt netjes, VWO B ook. VWO A valt wel tegen, stuk lager dan ik had gehoopt (1.4 i.p.v. 2.0 die ik wilde, hahaha). Blijkbaar is VWO A goed gemaakt. Dat valt dan wel weer mee."

- Menno Lagerwey, docent wiskunde 

"Over de n-term voor Nask-1: Ik had deze hoger voorspeld. Ik ben zeker geen expert en weet niet wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Er zal zeker wel met goede argumenten deze n-term gekozen zijn. Dan hebben de leerlingen het gemiddeld toch beter gedaan dan ze dachten. Ze hebben nu zelf nagekeken en komen dan denk ik gemiddeld lager uit dan ze uiteindelijk krijgen hierdoor verwachten ze een hogere n-term.

Over de n-termen vwo en havo: vwo had ik exact goed met 1.0 🎉
Havo was ook veel lager dan ik dacht, van 1.5 naar 1.0. Misschien zijn vwo'rs de beste nakijkers." 

- Rafal Wietsma, docent Nask-1 en natuurkunde

"Ik kan me voorstellen dat de examenkandidaten blij zijn met de n-termen voor economie. Het zijn de hoogste n-termen in tijden. We waren in de sectie voor havo van een iets lagere uitgegaan: 1.5. Die 0.4 extra zijn mooi meegenomen."

- Frank Bosma, docent economie

"Over de n-term van het vwo-examen Frans: Als je kijkt naar havo Engels (1.0) en vwo Duits (0.0) dan zie je dus de totale willekeur. 0.4 voor vwo bij Frans betekent gewoon dat iedereen 0.6 strafpunten krijgt. Ze hebben niet eens de fouten erin gecorrigeerd. Ik denk dat het landelijk gemiddelde meer betekent dan de validiteit van het examen."

- Charlotte Goulmy, docent Frans

"Havo: De n-termen voor filosofie waren zeker niet te laag. Havo 1.7 is erg hoog, maar qua moeilijkheid en lengte was het havo filosofie examen eigenlijk op vwo niveau."

"Vwo: De n-term vwo op 1.2 is iets lager dan ik had verwacht. Ik vond het vwo filosofie-examen goed te doen qua niveau, maar veel te lang. Ik had verwacht dat het slechter gemaakt zou zijn vanwege het overslaan van vragen door tijdgebrek. Blijkbaar viel dat landelijk mee."

- Timothy Cnossen, docent filosofie

"Voor Nask-2 vind ik de n-term wel aan de hoge kant. Ik had hem zelf op 1.3 á 1.4 ingeschat. Mijn leerlingen hebben daar wel geluk mee, geen onvoldoendes voor mijn vak!"

- Glenn Hille, docent Nask-2

"Over het vmbo-examen beeldende vakken: de n-term is veeeel te laag; het examen was te talig en de vraagstellingen waren te onhandig, waardoor leerlingen 4 mavo echt niet de ‘juiste’ antwoorden gaven. En een belachelijk correctiemodel waar totaal geen rekening wordt gehouden met de taligheid van deze doelgroep en architectuurvragen terwijl wij een 2D kunstvak zijn, ik ben echt flabbergasted!"

- Helmy van Dam, docent beeldende vakken

"De n-term voor havo is met 1.5 hoog, maar wel verwacht vanwege het pittige examen. Vwo is 1.0, ik had ietsje hoger verwacht. Al met al geen verrassingen."

- Roel Smelt, docent aardrijkskunde

"Nu, voor de eerste keer sinds jaren, vind ik de n-termen prima. Dikke, dikke prima. En ook heel realistisch, in mijn ogen. Voor maatschappijwetenschappen en maatschappijkunde word ik er heel gelukkig van."

- Volkan Tasdan, docent maatschappijwetenschappen & maatschappijkunde

"Over vmbo aardrijkskunde: Blij met deze n-term. Had het niet verwacht. Eerder de 0.8 van afgelopen jaar."

- Kunal Ruitenburg, docent aardrijkskunde 

Analyse van n-termen

Beco vwo
Dit was het examen wat jullie het moeilijkst vonden op vwo. De n-term is redelijk gunstig gezind: 1.4. 

Duits vwo
Een n-term van 0.0! Dat komt niet vaak voor. Gelukkig vonden de meesten dit examen ook niet zo moeilijk. 

@mevrouwduits Wat vind ik nou van de n-termen Duits 2023 tijdvak 1? 😒 #examen #eindexamen #uitslagdag #uitslag #nterm #examentiktok #voorjou #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw Duits

Wiskunde B vwo
Bijna altijd scoort dit examen met een hoge n-term en ook nu weer: 1.9. Dat komt goed uit, want velen vinden dit vaak een van de lastigste examens.

Nederlands vwo
Dit jaar ging het examen Nederlands veel vwo'ers redelijk makkelijk af, dat is ook te zien aan de n-term. Die is met 0.5 best laag. Dat vinden docenten ook, blijkt uit reacties in de Facebookgroep Leraar Nederlands:

Ik had niet veel verwacht (0.6), maar dit is wel erg mager.

Ook docent Arnoud Kuijpers is wel verbaasd: "Dit is in jaren niet zo laag geweest. Ik had 0.7 of 0.8 terecht gevonden."

Aardrijkskunde vwo
Ook dit examen eindigde hoog op de lijst met moeilijke examens. De n-term is dan waarschijnlijk ook een tegenvaller, die komt niet hoger uit dan 1.0.

Beco havo
Ook op havo werd het examen beco heel moeilijk gevonden. In de examenpolls eindigde dit examen helemaal onderaan met aantal ingeschatte punten. Voor dit examen kwamen ook heel veel aanvullingen op het correctiemodel, een teken dat het examen niet zo goed in elkaar zat. De n-term is gelukkig nog wat gunstiger dan die voor vwo: 1.7. 

Economie havo
Dit examen scoorde niet eens zo slecht bij onze examenpoll, toch was 'ie kennelijk moeilijk want de n-term komt uit op 1.9. De hoogste n-term van de havo-examens. Dit kan ook op veel goedkeuring van kandidaten rekenen.

"Wie heeft een n-term van 1.9 voor eco bedacht; heb daar geen problemen mee."
- Charlotte

Soms zorgt zo'n hoge n-term echter ook voor verwarring. Tessa (17): "Economie 1,9? Ben nu ineens bang dat ik 'm heel slecht heb gemaakt. Was van plan uit te slapen, maar dat lukt natuurlijk weer niet."

Natuurkunde havo
Hier valt de n-term misschien wat tegen: 1.0. Dat vind ook docent Rafal Wietsma. In de video geeft hij toelichting.

Economie vmbo
Ook op vmbo-niveau werd het examen economie als een van de moeilijkste ervaren. De n-term is dan ook hoog: 1.5.

Wiskunde vmbo
Een ander examen waar veel vmbo'ers moeite mee hadden was wiskunde. Hier valt de n-term misschien wat tegen met 1.2.

Gepubliceerd op 14 juni 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Eindexamen gids

Ga jij studeren?

Op Studenten.com lees je alles en luister je de Studententijd podcast!