Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

'Dit is een examen voor de creatievelingen'

Een examen zonder "snoepjes en cadeautjes", maar desondanks goed te doen voor degenen die goed geleerd hadden, aldus docent maatschappijwetenschappen Volkan Tasdan. 

Dit vonden scholieren, docenten en het LAKS van het havo-examen maatschappijwetenschappen.

Scholieren

"Ik vond het heel goed te doen. De eerste tekst ging over het woningtekort onder studenten; dat vond ik wel interessant. Het viel me mee dat er niet zo veel lastige kernconcepten werden gevraagd. Er was één rare vraag die ging over de componenten van sociale uitsluiting; daar snapte ik niks van."

- Sydo (17)

"Ik had zelf wel redelijk geleerd en ik kon de vragen wel goed beantwoorden. Alleen was ik sommige begrippen tijdens het examen vergeten, dus dat is wel jammer. Ook kwamen de dimensies van Hofstede niet aan bod, waarvan mijn docent had gezegd dat die erg belangrijk waren om te weten."

- Tamar (17)

"Ik vind maatschappijwetenschappen echt een vermoeiend vak, dus ik had geen zin in het examen. In het eerste uur zat buiten de hele tijd een kind te krijsen waardoor ik totaal geen concentratie had. Ook snapte ik de opting-out-vraag niet echt, omdat ik dat nog nooit gelezen had."

- Mariposa (16)

"Ik vond dit examen best lastig; dingen die ik had geleerd kwamen er niet echt in voor en het kwam niet overeen met onze toetsen van dit schooljaar. Het waren ook veel teksten. Het leek daardoor wel een Nederlands-examen in plaats van een MA- examen. Wel werden er veel kernconcepten gevraagd en dat was fijn, want die kende ik allemaal! Maar mijn kennis was matig door mijn zeer slechte docent dit jaar."

- Kiki (16)

"Mijn examen maatschappijwetenschappen ging erg goed. De vragen waren goed te doen en gingen niet heel diep op de stof in naar mijn mening. De vragen gingen grotendeels over de eerste drie hoofdconcepten. Dat was wel fijn, want die waren niet heel ingewikkeld. Alleen vraag 11 ging over een begrip dat ik niet eerder gehad heb of althans me niet kon herinneren."

- Tim (16)

Docent

"Dit was een examen voor de creatievelingen, want zo’n tachtig procent van de vragen bevatte voorwaarden die je in je redenering moest betrekken. Zelfs bij de laatste vraag moest je in je antwoord informatie betrekken uit een tekstblok. Leerlingen die creatief zijn, kunnen goed met zo’n vraag overweg. Het was echt een begrijpexamen.

De lengte van het examen was perfect. Er werden veel kernconcepten gevraagd. Had je goed geleerd? Dan ging het examen ook goed. Ik kan me voorstellen dat het voor leerlingen die niet goed geleerd hadden, het een zwaar examen was. Er werden geen snoepjes of cadeautjes uitgedeeld.

Op basis van de vorige eindexamens schat ik dat de n-term 1 wordt. Dan kijk ik natuurlijk wel met een lerarenbril en ga ik ervan uit dat de leerlingen de kernconcepten goed geleerd hebben.

Er waren geen vragen waar ik van dacht: hè, wat is dit nou. De vraag over opting-out was moeilijk, maar dat mag ook wel op een examen. Dat is juist een cadeautje voor de leerlingen die goed geleerd hebben. Over het algemeen was het een degelijk examen."

- Volkan Tasdan, docent maatschappijwetenschappen

LAKS

"Over maatschappijwetenschappen is al een aantal klachten ontvangen: 917. Het examen was te moeilijk en de vragen waren lastig."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator LAKS

Gepubliceerd op 22 mei 2023


ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alles over de examens in je timeline?

Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

#}