Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2023

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

15 mei 2023

Biologie-examen was moeilijk, maar te doen

Met maar liefs 48 vragen in het examen werden de havisten flink aan het werk gezet bij het eindexamen biologie. Gelukkig bleken waren de meeste vragen wel te doen, op een enkeling over pH-waardes en nierstenen na...

Scholieren

"Bio viel mij reuze mee, verrassend genoeg. Ik was echt heel erg op tijd klaar en het was prima te doen. Het enige wat ik stom vond, was vraag 19 over de PH-waarde en het zuurstofgehalte in het bloed. Volgens mij werd het gewoon herhaald en is het een fout in het examen."

- Amy (18)

"Ik had eigenlijk niet zo heel goed geleerd voor bio aangezien ik ook geschiedenis had vandaag, maar ik vond het examen op zich wel te doen. Vraag 28 was wat vaag met die berekening en 3%, dus ik heb die gewoon overgeslagen. Ook verraste het me dat er niks in stond over glycogeen en insuline."

- Mariposa (16)

"Ik vond het biologie-examen wel te doen. De duur van het examen was ook heel goed te doen. Er zat wel een aantal moeilijkheden in, maar over het algemeen ben ik erg tevreden over hoe ik het gemaakt denk te hebben."

- Susan (17)

"Het ging best wel goed! Het waren veel vragen, dus het was wel even doorwerken. Maar uiteindelijk heb ik het examen af kunnen krijgen en ik had zelfs nog een half uur over, dus dat viel wel mee. De meeste vragen wist ik ook prima te beantwoorden zonder erge twijfel, dus dat was ook fijn! Ik zat helemaal voorin en mijn biologiedocent moest de surveillance doen. Hij zei aan het eind bij het inleveren: 'Ik kon precies zien aan je gezicht welke vragen je lastig vond, maar als ik het goed gezien heb, kon je het meeste wel goed beantwoorden.'"

- Linda (17)

Docent

"In eerste instantie dacht ik dat het een lang examen zou worden, maar dat viel mee. Ik vond het examen goed te doen. Er zaten leuke vragen in, zoals die over de spoedkeizersnede. Ik kan me voorstellen dat leerlingen moeite hadden met de vraag over nierstenen. Die vond ik zelf ook vaag. De vraag over pH-waardes was ook ingewikkeld.

Verder viel het me op dat er geen osmose voorkwam in het examen. Dat is normaal gesproken wel zo. Ook was er maar één vraag over assimilatie-dissimilatie.

Het examen bestond uit meerdere kleine vragen. Het waren er nu 48 in plaats van de gebruikelijke 44. Daardoor waren de vragen afzonderlijk goed te doen. Bovendien konden leerlingen goed gebruikmaken van de Binas."

- Klaas Wieringa, docent biologie

LAKS

"Er zijn 773 klachten voor dit examen, waarvan de voornaamste klacht is dat het examen te moeilijk was. Ook waren er veel klachten over vraag 15. Vorig jaar zaten we aan het einde van de dag op 2.000 klachten."

- Rafke Hagenaars, eindexamenklachtenlijncoördinator
@kamerbotanicus_biologie VOLG mij als je biologie examen doet! Je krijgt dagelijks tips over hoe je het beste kunt leren voor biologie en hoe je je moet voorbereiden op het examen. Bovendien ga ik elke week LIVE voor een biologie vragenuurtje!😁 🦎Download gratis het BIO EXAMEN TIPS boekje met 100+ tips! Via de link in bio. #biologieleraar #biologie #biologieexamen #examentips #tiktokleraar #lerenoptiktok #eindexamens #slagen #examen #uitleg ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Gepubliceerd op 15 mei 2023


Alles over de examens in je timeline?