Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Zo kan je je voorbereiden op de eindexamens

In samenwerking met Examenbundel

Al jarenlang kijk ik er naar uit om bye bye te zeggen tegen de middelbare school. Maar vóór dat dat kan, moet ik eerst mijn eindexamens zien te halen. Ze komen steeds dichterbij en als examenleerling vind ik dat best spannend. Maar, een goede voorbereiding is het halve werk. In dit blog vertel ik je hoe je nu al kunt beginnen met het leren voor de eindexamens. 

Sinds dit schooljaar heeft Examenbundel een nieuw platform genaamd Mijn Examenbundel. Dit platform is er voor alle eindexamenkandidaten en helpt je in de voorbereiding naar de examens. Maak nu alvast een gratis account aan!

Wat moeten we eigenlijk leren?

Allereerst is het goed om te weten wat je überhaupt moet kennen en kunnen voor de examens. Wanneer ik dit aan docenten vraag, antwoorden ze vaak "alles wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd", maar dat vind ik te abstract. Op Mijn Examenbundel vind je per vak de examenstof

Door alvast te kijken naar wat er met de examens van je verwacht wordt, kan je inschatten wanneer je moet beginnen met leren. Komt er bijvoorbeeld een onderwerp van wiskunde in het examen dat je moeilijk vindt, dan kan je daar later rekening mee houden bij het maken van een planning.

Begin op tijd!

Nu je weet wat je moet leren voor de examens, kan je een begin maken aan het echte werk. De eindexamens zijn nog redelijk ver weg om nu al grondig te gaan leren. Via je account op Mijn Examenbundel kun je precies zien hoeveel dagen nog tot wanneer de eindexamens beginnen. Zo kun je nu alvast beginnen met het doornemen van de kenmerkende aspecten voor geschiedenis of door de grammatica van Frans te herhalen. Zo is de leerstof niet onbekend als je in de laatste weken voor je examens dieper op de stof ingaat. Ook gaat het leren makkelijker als je geen aandacht meer hoeft te besteden aan de basis.

Neem voor om iedere week een aantal samenvattingen te lezen, bladzijden vocabulaire te leren of opdrachten te maken. Dit gaat je later een hoop werk schelen!

Oefening baart kunst

Iets wat ik sinds kort doe om me voor te bereiden op toetsen, is oefenen met oude examenopgaven. Docenten gebruiken deze opgaven vaak in toetsen. Zo is het al vaker voorgekomen dat ik een opgave voor mijn neus kreeg die ik al eerder had gemaakt.

Door het maken van oude examenopgaven leer je op welke manier er getoetst wordt en raak je beter bekend met de vraagstelling zoals je die op het examen krijgt. Voor het oefenen van examenopgaven gebruik ik graag de bundels van Examenbundel. Hier staan opgaven in per onderwerp, inclusief tips en uitwerkingen van vakdocenten. 

Sinds dit jaar staan er in de examenbundels ook licentiecodes die je kan activeren op de site. Deze licentiecodes geven je toegang tot meer content op Mijn Examenbundel. Zo staan er in de examenbundels oriëntatietoetsen waarvan je je score kunt invoeren op Mijn Examenbundel. Vervolgens krijg je een tabel te zien met je behaalde punten per onderwerp. Zo ziet dit eruit:

Zo zie ik dat ik nog extra aandacht moet besteden aan onder meer de onderwerpen evolutie en gaswisseling.

Maar ook zonder licentiecode heb je op Mijn Examenbundel toegang tot oefenopgaven en video’s met uitleg of handige tips. Superhandig!

Vraag hulp waar nodig

Bedenk voor jezelf of je extra hulp nodig hebt met bepaalde vakken. Mocht je veel moeite hebben met een bepaald vak, dan is het goed om op tijd te kijken hoe en van wie je ondersteuning kunt krijgen. Je kunt bijvoorbeeld aan je docent vragen om extra uitleg, of met klasgenoten afspreken om samen oude examens te oefenen. Een (gratis) account aanmaken op Mijn Examenbundel is in ieder geval zeker een goed idee!

De periode tussen nu en de eindexamens gaat razendsnel: voor je het weet, zit je in de examenzaal. Begin dus nu al met de voorbereidingen, daar ga je later profijt van hebben. Nog maar een paar maanden strijden en dan zijn we klaar. Maar eerst nog even knallen. Succes! PS: wil je alvast checken hoe je er nu voor staat? Doe de quickscan van Examenbundel. 

Wil jij je zo goed mogelijk voorbereiden op de eindexamens?

Check Mijn Examenbundel voor een gepersonaliseerd dashboard en examenrooster, examenstof per vak, gratis oefenexamens en meer. Je kunt gratis een account aanmaken!

Gepubliceerd op 10 februari 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Koen

Koen

Voor je Kunst Algemeen eindexamen kan je KuA met Koen filmpjes bekijken op youtube!

1 maand geleden