Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Wiskunde B heeft veel vwo'ers hard geraakt

Door Roos

Het wiskunde B examen op vwo-niveau zorgt bijna altijd wel voor tranen ergens. Ook in onze app-groep hoorden we over scholieren die huilend de zaal uit kwamen. "Het was erg lastig. Het was meer puntjes sprokkelen, dan wiskunde doen", zegt Femke de Jong (18). Ze is zelf niet zo goed in wiskunde, maar ook haar klasgenoten hadden het moeilijk.

"Het examen begon wel ok, de eerste vragen waren echt een cadeautje", vertelt Femke. Maar al snel liep ze vast. Naut Folkerts (18) had precies hetzelfde: "Het begin ging goed, de eerste vragen waren makkelijk en toen ging het mis." Melle Wassink (17) had een andere ervaring: "Ik had het idee dat ik wist wat ik moest doen op dit examen, dat was ook voor het eerst."

De eerste grote horde voor Femke was vraag 6 over vectorformules. "Waar halen ze dit vandaan?", dacht ze bij het zien van deze vraag. "Je moest zoveel tussenstappen doen hier voor weinig punten en er kwamen ook rare getallen uit, het voelde niet logisch", vult Naut aan. 

Vanaf vraag 3 moeilijk

Docent Menno Lagerwey geeft Naut en Femke hierin helemaal gelijk. "Het was een fijn begin, maar vanaf vraag 3 werd het al moeilijk. Vraag 6 over de vectorformules vond ik zelf ook vreemd en moeilijk. Dit zie je niet vaak zo op een examen." Hij vindt dat de scholieren wel flink aan de tand zijn gevoeld. "Ook vraag 11 voor 7 punten vond ik echt een pittige", vult hij aan. 

Femke constateerde ook dat er nogal veel vragen over raaklijnen inzaten. "Normaal snap ik raaklijnen wel, maar in een examen is het toch net anders en lastiger", vertelt ze. Lagerwey vond dit ook opvallend: "3 van de 17 vragen gingen over 'raken'. Als dat je net niet ligt, heb je echt pech." 

@fem0112 error🫥🫥 #examenklas2022 #classof2022 #examens #6vwo #foryou #fyp #wiskundeb #wiskundeexamen ♬ wachtmuziek sped up - joost

Vulkaan en een vlieger

Een andere opgave die tot moeilijkheden leidde, was die over een vulkaan. "Vraag 12, 13 en 14 vond ik allemaal moeilijk, ik heb die niet gemaakt. Ik snapte niet wat daar moest gebeuren", vertelt Naut. 

Ajuus, ik ga wel weg.

Femke was ook teleurgesteld over de laatste opgave over de vlieger. "Dan eindigen ze met zo'n opgave. Ik dacht echt 'ajuus, ik ga wel weg'. Het ging over de middelloodlijn, die zou er bijna nooit in komen, maar jawel", zucht ze. 

De reacties op onze Instagram vraagsticker zijn ook niet mals. "Ik kan geen letter a meer zien", "N-term moet minimaal 2.0 zijn, dit was abnormaal moeilijk", "Ik heb nog nooit zo weinig gesnapt van wiskunde" en "Ziek ingewikkelde vragen vanaf vraag 5". Of Menno van Math with Menno het ook zo'n vreselijk examen vond, bekijk je hieronder.

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.