Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Geen vragen over fotosynthese: 'Echt gemeen!'

Door Roos

"Ik heb geen flauw idee, wat was dit nou?" is het eerste wat Noor Schafraad (15) aan de telefoon zegt. Het vmbo-examen biologie was het eerste examen op het programma voor de vmbo-gt-scholieren. De reacties zijn wisselend.

Noor denkt dat er toch wel een zesje in zit: "Ik denk dat ik wel meer dan de helft goed heb. De ene helft van de vragen was heel logisch, maar de rest leek voor mij wel een vreemde taal. Ik trok af en toe ook een gezicht van 'wat is dít nou?', de surveillanten dachten waarschijnlijk dat het heel slecht ging." 

Ik trok af en toe een gezicht van 'wat is dít nou?'

In onze Instagram DM's zien we deze reactie vaker terugkomen: "Ik vond de vragen wisselen van pittig naar verbazingwekkend makkelijk", reageert Suzanne. En nadat ze de antwoorden heeft bekeken: "Mening na het nakijken: veel te moeilijk!"

Derde klas

Larissa Ayad (15) vond vooral de eerste helft echt moeilijk. "Ik heb het net nagekeken, ik heb ongeveer 20 vragen fout. Dat waren vooral de vragen over stof uit de derde klas. Ik wist alles uit de vierde beter, maar dat kwam niet zoveel terug." Ze miste bijvoorbeeld vragen over fotosynthese, een onderwerp dat ze goed kende. "Dat was echt gemeen, dat dat er niet in zat." 

Docente biologie Jessica Jansen is het met haar eens. "Er waren inderdaad echt veel vragen over onderwerpen die in de derde klas behandeld worden. Zo telde ik wel 6 vragen over voortplanting en dat onderwerp kwam daarna nóg een keer terug."

Jansen vindt dat niet helemaal eerlijk voor de leerlingen. "Het derde jaar was door corona voor veel leerlingen een moeilijk jaar. Ik had het eerlijker gevonden als er meer variatie was in onderwerpen, ook uit het vierde jaar."

Berekenen

Docente Jansen vond verder ook dat er veel rekenvragen in het examen zaten. Gelukkig kon Noor daarmee wel uit de voeten. "Er was bijvoorbeeld een vraag over een menstruatiekalender waarbij je moest berekenen wanneer de persoon voor het laatst ongesteld was. Daar waren meiden wel bij in het voordeel denk ik." 

Paris Nwogu (15) vond de vragen over cellen makkelijk, maar liep vast bij de vragen over orgaanstelsels. "Ik wist even niet meer welk orgaan in welk stelsel zat", zegt ze. En dan waren er nog die vragen over kruisingstabellen. "Normaal kan ik dat wel, maar vandaag, ik wist het even niet."

Eerste examen

Het is wel lekker dat het eerste examen nu achter de rug is. Noor: "Ik was in het begin echt heel zenuwachtig, maar ik had van mijn docent geleerd om rustig te ademen. Dat hielp me wel, na 5 minuten zat ik er weer in van 'we gaan dit doen'."

@merelvanson2 Uitgerekend rond de 4 😮‍💨 #kannietdit #wegaanhalenjoh #fy ♬ original sound - 😵‍💫

Gepubliceerd op 12 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.