Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Vraag 8 snapte bijna niemand!'

Door Roos

Havisten kregen maandag op het examen natuurkunde veel vragen voor vier punten voorgeschoteld. "Dan moest je dus meerdere formules gebruiken en dat kost veel tijd", vertelt Balder Rinck (18). Hij begrijpt wel dat veel mensen daarom in tijdnood kwamen.

Tijd was ook de vijand voor Miriam Akoth (16). "Ik heb vijf vragen aan het einde open moeten laten", verzucht ze. Als ze beter geleerd had, dan was het examen volgens haar wel te doen geweest. Dionysia Triantos (17) was gelukkig wel op tijd klaar. "Maar ook ik had de 3 uur echt nodig, terwijl ik bij het oefenen vaak aan 2,5 uur al genoeg had." 

Sowieso moest je op dit examen echt vaak diep nadenken vond Balder: "Dan moest je bedenken 'welke gegevens heb ik al?' en 'wat heb ik nog nodig?' Dat schrijf je dan op en dan kom je er wel achter wat je moet doen. Maar dat duurt dus best lang." Hij had verder moeite met vraag 20, voor 5 punten: "Die ging over iemand die zichzelf wilde lanceren met een hijskraan, je moest de grafiek daar zelf afmaken, maar dat snapte ik niet." 

@balounelck 30/77 punten binnengehengeld letsgo #fyp #examen2022 #examennatuurkunde ♬ original sound - girls

'Fuck you' vraag

Docent Rafal Wietsma, van het YouTube-kanaal Meneer Wietsma, let altijd vooral op de eerste vraag van het examen. "Die eerste vraag is belangrijk, want dat geeft ofwel het gevoel dat de examenmakers je een hart onder de riem steken, of het geeft een soort 'fuck you'." Bij dit examen was dat laatste het geval volgens hem. "Die eerste vraag was meteen echt lastig, je moest een beargumenteerde gok doen en dat vinden leerlingen vaak moeilijk."

Verder vond Wietsma de rest van het examen wel in balans. "Er was een goede verdeling van de onderwerpen. Er zaten wel veel vragen over rendement in, dat moest je twee keer berekenen. Maar ook een simpele afleesvraag en vraag 2 was ook eenvoudig." 

Vraag 7 en 8

De scholieren die wij spraken, spotten echter toch wel een aantal hele moeilijke vragen, zoals vraag 7 en 8. Janicy Stook (19): "Ik was op sommige vragen erg goed voorbereid zoals de vervalvergelijking of trillingen en nog een paar. Maar bij vraag 7 werden een paar onderwerpen gecombineerd, dat vond ik erg lastig!"

"Vraag 8 snapte bij ons echt niemand," vertelt Miriam. En ook Balder en Janicy vonden deze lastig. "Je moest berekenen hoeveel brandstofmassa nodig was om de ruimtesonde te laten afremmen, maar ik wist niet hoe je dat moest berekenen", zegt Balder. "Ik heb zojuist even naar het correctievoorschrift gekeken en bij vraag 8 zat ik niet eens in de buurt van het antwoord inderdaad ik weet nu al zeker dat ik daar 0 punten op heb gescoord helaas," antwoordt Janicy.

Wietsma begrijpt wel dat leerlingen vraag 7 en 8 lastig vonden: "Dit was inderdaad een moeilijke opgave. Bij de ene vraag was het antwoord al gegeven, maar als je daar niet op uitkomt blijf je lang hangen. En bij vraag 8 is het antwoord enorm groot, dat kan je ook in de war brengen." Hieronder legt hij uit wat hij verder van de rest van het examen vond. 

Gepubliceerd op 16 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.