Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Eindexamens 2022

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

23 mei 2022

Toets slecht gemaakt door corona-achterstand

Door Pleun

Het examen NaSk 2 zit erop. Niet iedereen vond hem te lang, maar bijna iedereen vond het wel moeilijk. "Ik heb met een vriendin net de antwoorden opgezocht en tot nu toe heb ik niet veel goed", vertelt Larissa Ayad (15).

Aan vraag 26 heb ik een halfuur gezeten.

Larissa vond het een lastige toets. "Sommige dingen wist ik, maar ik heb ook gegokt. De rekenvragen begreep ik echt niet, vooral vraag 26 niet. Ik heb daar echt een half uur aangezeten." Larissa was gelukkig niet de enige die de rekenvraag lastig vond. Docent Renate Tijsterman vertelt dat haar leerlingen na het examen naar haar toe kwamen over vraag 26. "Eigenlijk moest je gewoon twee verhoudingstabellen maken. Maar ik denk dat ze in de war raakten omdat de massaverhouding niet overeenkwam met het aantal u." Gelukkig zaten er maar vier rekenvragen in.

Veel zuur, weinig scheidingsmethodes

Bij Jody Mees (15) ging het examen "helemaal kut." Volgens haar was het examen veel te lang. "Sommige vragen waren ook gewoon onmogelijk of veel te ver gezocht. Ik vond dat de gegevens van vraag 13 over soda en azijnzuur er heel onduidelijk bijgezet waren en ik snapte niet wat ze wilden weten." Tijsterman viel het op dat er sowieso veel over zuren en basen gevraagd werd. "En juist weinig over scheidingsmethodes."

Corona hakt er flink in

Ook Joshua Imamkhan (16) had moeite met de toets. "Het ging slecht. Ook omdat ik dit vak nooit echt heb begrepen en het hele jaar niet boven de 5,0 gehaald heb. Er waren op zich wel veel vragen die in de Binas te vinden waren, maar er waren ook vragen waarvan ik nog nooit iets van heb gehoord en niet eens wist dat dat onderwerp bestond", aldus Joshua.

Volgens Tijsterman heeft dat te maken met de achterstand die leerlingen door corona hebben opgelopen. "Je hebt maar twee jaar scheikunde. Dus die coronamaatregelen hebben er flink ingehakt. Ik ben het examen nu aan het nakijken en ik merk het gelijk al aan de eerste antwoorden."

Vitamineteksten waren heftig.

Terwijl het einde bij Larissa juist beter ging, had Tijsterman het idee dat de laatste vragen juist lastig waren. "Die teksten waren heftig. Ik vond dat de leesvaardigheid van het examen erg hoog was en merk dat mijn leerlingen daar wel moeite mee hadden. Een woord waarvan ik denk dat dat niet gehoeven had, was 'onwaarschijnlijk' in vitaminevraag 50."

Wegstrepen

Joshua is na de toets zijn antwoorden met zijn klasgenootje gaan vergelijken. "Niemand heeft hetzelfde antwoord, dus we hopen op een hoge N-term. Tijsterman weet niet of die er komt. "Het was eigenlijk wel te doen. De vragen waren hetzelfde als de andere jaren. Maar ik snap ook dat de leerlingen er meer moeite mee hebben door de tijden waar we in zitten." Zij denkt dan ook dat NaSk 2 het eerste vak is wat leerlingen gaan wegstrepen.

Gepubliceerd op 24 mei 2022


Alles over de examens in je timeline?