Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Samenvatting: over deze examenvragen werd het meest geklaagd

Door Roos

Er wordt naar hartenlust geklaagd bij het LAKS. "Er zijn heel snel al heel veel klachten binnengekomen", vertelt Sarah, coördinator bij de klachtenlijn van het LAKS. Vaak wil je vooral even afreageren na een moeilijk examen, maar soms zijn klachten ook echt gegrond. Wij maakten met het LAKS samen een overzicht van de vragen waar veel om te doen is.

Allereerst maar even een ranking van de examens die tot nu toe het meest beklaagd zijn. Op nummer 1 staat het vwo-examen Nederlands, met zo'n 25.000 klachten. Op nummer 2 volgt het havo-examen wiskunde A (15.000 klachten). Op nummer 3 vinden we het vmbo-examen biologie (14.000 klachten) en op nummer 4 het havo-examen aardrijkskunde (13.500 klachten).

Natuurlijk moet je hierbij ook bedenken dat sommige examens door meer scholieren gemaakt worden dan andere, maar het geeft wel een beeld van de examens die jullie als lastig hebben ervaren tot nu toe. 

Examenvragen met veel klachten

Daarnaast zijn er een aantal vragen in bepaalde examens, die op veel klachten kunnen rekenen. Sarah legt uit wat het LAKS daar mee doet: "Als we zien dat er over specifieke vragen heel veel geklaagd wordt, dan sturen wij die vragen door naar Cito en het CvtE. Zij gaan dan kijken of er daadwerkelijk iets mis is met de vraag."

Over de volgende specifieke vragen zijn veel klachten gekomen:

Vraag 24 van Nederlands (vwo), de eerste vraag bij tekst 3 over data. "Hierover werd meer dan 800 keer geklaagd", aldus Sarah. 

Vraag 16 en 37 van Nederlands (vmbo). "Vraag 37 ging over de schrijfopdracht. Veel vmbo'ers vonden die echt te lang", aldus Sarah. 

Vraag 20 van het wiskunde A (havo). Deze vraag ging over Usain Bolt en de rugwindsnelheid. "Hier waren zelfs meer dan 1.000 klachten over", aldus Sarah. 

Vraag 21 van geschiedenis (havo). "Hier werd gevraagd naar een kenmerkend aspect, maar de vraag klopte volgens leerlingen niet helemaal", aldus Sarah.

Vraag 7 en 12 biologie (vmbo). "Hier kwamen veel klachten over binnen", vertelt Sarah. Voor de vragen 32 en 34 is trouwens al een aanvulling op het correctievoorschrift gekomen. Voor vraag 34 krijg je in alle gevallen 1 punt, deze is dus gratis!

Spinnen en lawaai

Naast klachten over de inhoud van de examens, wordt de klachtenlijn van het LAKS ook gebeld of geraadpleegd voor andere soorten klachten. "Gisteren hadden we contact met iemand die enorme spinnenangst had en een spin over het examen zag kruipen", vertelt Sarah. "Daar kunnen we niet echt wat aan doen, maar het is wel opvallend."

Ook over lawaai wordt geklaagd. "Een persoon vertelde dat ze achtereenvolgens een klarinet, blokfluit en grasmaaier hoorde tijdens het examen", aldus Sarah. 

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.