Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Profielwerkstuk maken aan de Costa Brava

Door Oscar

Binnenkort bivakkeer ik, net als veel anderen die de koffers al gepakt hebben, in zonnige Spaanse oorden. Toch is het voor mij nog steeds niet helemaal zomervakantie. De laptop zal helaas mee naar Spanje moeten, en alle kennis die ik van plan was te vergeten moet ik nog even bij me houden. Ik ga namelijk tijdens de zomervakantie aan mijn profielwerkstuk sleutelen.

Die is gek, zal je wel denken. Waarom niet gewoon weer lekker in september de boeken openslaan? Nou, het zit zo: ik moet deze vakantie mijn pws-cijfer omhooghalen om te slagen voor mijn examens. Met 0,05 punt hoger kan ik de vlag dan alsnog heisen.

Compensatiepunten

Even een situatieschets: in 2012 behaalde ik mijn mavo-diploma, in 2014 mijn havo-papiertje en dit jaar probeerde ik mijn middelbare hattrick te completeren door vwo-examen te doen. Helaas heb ik de vlag nog niet mogen hijsen, zelfs niet na een herexamen. Je zal wel verwachten dat ik nu dan ongelofelijk in de put zit, maar nee hoor: ik kan namelijk nog steeds slagen.

Hoe dan? Dat zal ik je uitleggen. Ik heb een 5 voor wiskunde en een 5 voor economie; daar tegenover staat een 7 voor Engels en ik kom 0,05 tekort voor een 7 voor Duits. Mijn profielwerkstuk zou dit tekort aan compensatiepunten kunnen compenseren, maar helaas heb ik hiervoor ook geen 7. Nog niet in ieder geval.

Oktobertraject

Wat blijkt nu? Op het Vavo-lyceum bestaat het zogenaamde ‘oktober-traject’. Dat traject is geschikt voor situaties als de mijne en kent twee opties. Optie 1: je doet in een kort tijdsbestek twee schoolexamens maatschappijleer opnieuw (in de hoop op een beter cijfer). Optie 2: je past je bestaande profielwerkstuk aan (in de hoop op een beter cijfer).

Er zijn niet veel mensen die van deze opties afweten. Ze staan naar mijn weten niet in de schoolreglementen en ze zijn alleen met de speurtactieken van een detective te vinden op de website. Vreemd genoeg halen ook de leraren deze optie niet aan. Met het zoekwoord ‘oktober-traject’ loop je het juiste document wel tegen het lijf, maar dat moet je dan maar net weten.

Zwoegen

Bijschaven van mijn profielwerkstuk betekent voor mij in ieder geval dat ik €350,- kwijt ben (want helaas kost dit traject wel geld), omgerekend in scholierenaantallen zo’n 120 wijntjes of ongeveer 140 biertjes. Tsja, je moet wat over hebben voor je diploma natuurlijk.

Daarom ga ik nog even bikkelen. Mocht je me toevallig zien aan de Costa Brava, zwoegend voor een beter cijfer, heb dan geen medelijden met mij. Al ziet het er misschien niet zo uit, ik ben enorm gelukkig en dankbaar voor deze laatste kans. Zo blijkt maar weer: niet alle reddingsboeien bevinden zich in zee.

Gepubliceerd op 15 juli 2015


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.