Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Onverwachts, maar examen blijkt 'makkelijk' en 'prima te doen'

Scheikunde is vaak een examenvak waar veel scholieren tegenop zien. Gelukkig is dat dit jaar nergens voor nodig, want uit de reacties onder scholieren lijkt het behoorlijk mee te vallen. 

"Ik ben mega slecht in scheikunde, maar het viel me mee", geeft Eline Melsen (17) toe. "Het wordt niet per se een voldoende, maar wel een hoge onvoldoende. En dat is voor mij een record, haha."

Positieve reacties

Bij Fenne Geraedts (16) ging het ook "echt goed", Amarenz Ringia (19) vond 'm "echt heel erg goed te doen" en Jennate Idrissi Dafali (17) vond het "veel beter dan verwacht." Zo ook Cathelijne Romeijn (19): "Ik had dit examen heel pittig verwacht, ik was bang dat bepaalde onderdelen erin zouden komen waar ik minder goed in ben. Het blijft toch scheikunde... Ik ben vorig jaar gezakt, maar dit examen vond ik echt veel duidelijker. Er was weinig chemisch rekenen, maar er waren wel veel uitlegvragen, ik moest veel goed teruglezen. Mijn klasgenoten en ik waren - positief - verbaasd over dit niveau."

"Het examen was gevarieerd en goed op niveau", vindt docent Jenny Hoefnagels. "Er kwam behoorlijk wat organische chemie in voor, maar dat was wel te verwachten. Ik vind het ook leuk dat er veel raakvlakken met biologie en natuurkunde waren, maar dat het toch een echt scheikunde-examen was. De eerste vraag was denk ik wel goed te doen, waardoor leerlingen hopelijk met een goed gevoel hieraan zijn gestart. Ik denk wel dat ze alle tijd nodig hebben gehad. Ik verwacht wisselende reacties hierop."

'Ging veel te ver'

Het lijkt erop dat scholieren het examen over het algemeen vonden meevallen, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Zo geven volgers van onze Instagram reacties als 'Tsjaa... Mwah', 'dit was vaag', 'kut, echt super kut' en 'zooo slecht'. Yorik Nijhoff (17), die normaal goed is in scheikunde, is ook minder blij de examenzaal uitgestapt: "Dit ging bij mij heel erg slecht."

"Er zaten gelukkig weinig berekeningen in, wat ik best fijn vond. Maar vooral het rekenen van moleculen uit iets vond ik heel lastig. Je moest een beginstof tekenen waar de producten gegeven waren en dat lukte mij niet helemaal. Qua lengte was hij wel goed te doen, maar qua moeilijkheid vond ik het wel heel ver gaan."

Eerste voldoende

Docent Hoefnagels viel nog wel op dat de laatste vraag nog een moeilijke rekenvraag was. "En ook nog vier punten waard. Daar heb je de tijd voor nodig, ik hoop dat dat goed is gegaan." Naut Folkerts (18) noemt die opgave "wel wat lastig als je in tijdnood bent" en Bente Ottenschot (17) vond 'm "heel vaag". Maar: "Ik heb nooit echt voldoendes gehaald voor scheikunde dit jaar. Maar misschien dat dit wel de eerste wordt."

Gepubliceerd op 16 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.