Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Ondanks paarden en een spion gaat examen 'hartstikke lekker'

Alle vwo'ers hebben zich vanmorgen over het examen Engels gebogen en het gros daarvan is met een goed gevoel de examenzaal uitgelopen. "Dit ging hartstikke lekker!", vertelt Eva van der Heijden (18) enthousiast.

"Dit was ook wel het examen waar ik me het minste zorgen over maakte", geeft ze toe. "Ik vond de tekst over de spion wel moeilijk, dat was een romanfragment, dan moet je meer graven in de tekst. Daar ben ik iets minder goed in. Maar voor de rest vond ik het makkelijk. Ik sta een acht, dus kom maar weer op met die acht!"

Volgens Noah Zeeman (18) waren de teksten "te doen." Hij vertelt: "Naast dat sommige dingen vaag waren, zoals de book review vol moeilijke woorden, ging het zeker niet slecht. Echt op niveau, hoewel ik het examen Engels vorig jaar makkelijker vond."

'Oersaaie teksten'

"Bij mij ging het op zich wel goed", vertelt Fay Korthuis (18). "Normaal gaat Engels me wel goed af, maar ik moest nu wat langer nadenken en twijfelde meer. De antwoorden van de meerkeuzevragen leken erg op elkaar. En er stonden wel echt oersaaie teksten in."

De leerlingen van docent Leila El Sahragty zijn het met Fay eens. "Zij vonden de teksten ook heel saai", vertelt zij. "Maar er kwamen relatief weinig moeilijk woorden in voor aan het begin. Je merkte dat het examen gaandeweg steeds ietsje moeilijker werd. Wel jammer dat er gelijk naar de toon van een tekst werd gevraagd, dat is een lastig begin. Ook viel het me op dat er niet naar stijlfiguren werd gevraagd, normaal is dat wel zo."

Paarden en spionnen

Veel examenkandidaten vonden de teksten over paarden en een spion - die Eva al aanstipte - erg lastig. Volgens Femke de Jong (18) waren die "erg lastig" en "vaag". Jonathan van Deutekom (18) vond het sowieso vervelend dat je uit onder meer die teksten vaak de essentie moest pakken: "Ik heb geleerd dat je je antwoord letterlijk uit de tekst moet kunnen halen, maar dat kan dan niet."

Bij het LAKS zijn er al 2000 klachten over het examen binnengekomen. Best veel, laat Eindexamenklachtenlijncoördinator Sarah Broekmeulen weten. "Vooral vraag 23 is flink beklaagd, die zou te onduidelijk zijn. Ook krijgen we veel klachten binnen over vraag 43. Dat was de laatste vraag en daarvoor moesten scholieren een tekst lezen die twee pagina's besloeg."

Veel gamen

Het viel El Sahragty ook op dat er vaak naar de toon of het gevoel van een tekst werd gevraagd. "En ik snap dat de tekst over het paard lastig werd gevonden. Dat was een book review, dat moet je maar net liggen. Die over de spion was ook lastig. Maar ik vond het examen goed te doen."

@ctrlae lekker “stunned” niet opgezocht 😋 #vwo #engels #eindexamen2022 #engelsexamen #ulrichraulff #examenjaar #studytok #academics #grades #finals #middelbare #highschool #eindexamens #examens #eindexamen #examen2022 #dutch ♬ The woman was too stunned to speak - xenomorphgirl

En zelfs zonder voorbereiding kon het examen voorspoedig verlopen, zo laat Teun Nijeboer (17) weten. "Heeft dat vele gamen en YouTube kijken toch z'n vruchten afgeworpen."

Gepubliceerd op 18 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.