Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Moeilijke woorden en lange teksten zorgen voor een lange zit

Het examen Duits is vanochtend eindelijk achter de rug. En dat duurde even: uit onze rondvraag blijkt dat scholieren het vooral sehr sehr sehr lang vonden. Leider. En wat was er met die schapenherders en vuurtoren?

"De teksten waren ook niet zo interessant", vult Puck Pranger (17) aan. "Ik vond het een te lang examen. Er waren te veel vragen en te lange teksten. Ook irritant dat een surveillant constant zat te hoesten en met plastic aan het spelen was!"

Iene miene mutte

Larissa Ayad (15) vond het examen "heel lastig", maar "ik ben ook heel slecht in het lezen in Duits. Er waren best veel korte teksten, meer dan ik had verwacht. Maar de lange teksten begreep ik beter." Ook Ies van Rijswijk (16) werd niet blij van dit examen: "Ik heb er geen goed gevoel over, bij een paar vragen heb ik iene miene mutte gedaan."

Waar scholieren ook over vallen, is dat er veel moeilijke woorden in het examen zouden staan. Zo vertelt Carlijn van Schaik (15): "Ik heb vaak mijn woordenboek moeten gebruiken, door die moeilijke woorden waren sommige teksten lastig te begrijpen. Maar ja, Duits is ook niet mijn vak." Twan de Haan (17): "Er stonden veel moeilijkere woorden in dan in de oefenexamens."

'Mooi examen'

"Maar het was wel een mooi examen met leuke teksten", vindt Twan. Gelukkig ging Duits dus niet bij iedereen schlecht. "In eerste instantie leek het veel qua teksten, maar achteraf viel het me mee." Bij Finne Wijnhoven (15) ging het naar eigen zeggen "heel soepel". Ze vertelt: "Ik had van tevoren gehoord dat het best lastig zou zijn, dus ik had me voorbereid op het ergste. Na anderhalf uur was ik klaar. Ik hoop dat ik het goed heb gemaakt en dat de normering hoog wordt."

Ook bij Zoey van Rossum (15) ging het "best wel goed", hoewel ze de teksten ook lang vond. "En tekst vier begreep ik niet veel van, daar was ik veel tijd aan kwijt."

'Kapot gegaan van saaiheid'

Sowieso komen er veel klachten via onze Instagram binnen over de teksten: iets met ijszwemmers, schapenherders, een vuurtoren en treinstations. Docent Tiffany Roggenthien snapt dat wel: "Ik vraag me echt af wie de teksten heeft uitgekozen. Dit interesseert vmbo-gt-leerlingen toch helemaal niet? En mensen op de havo en het vwo trouwens ook niet. Het zijn de saaiste onderwerpen die ze hadden kunnen uitkiezen. Het examen was op een prima niveau, als je maar niet in slaap bent gevallen."

"Met zulke teksten snap ik ook dat leerlingen vinden dat er veel moeilijke woorden in het examen stonden, want niemand leert woordenlijsten over schapenherders en vuurtorens natuurlijk. Maar de antwoorden op de vragen zaten niet verstopt, ik kon ze zo uit de tekst halen. Je moet niet de hele tekst lezen en proberen te begrijpen, dan red je het niet."

Te moeilijk

Dat het examen moeilijk was, is ook bij het LAKS opgevallen. Eindexamenklachtenlijncoördinator Sarah Broekmeulen vertelt: "Voor dit examen hebben we tot nu toe 6000 klachten binnen gekregen, dat zijn de meeste voor vandaag tot nu toe. Dat zijn er echt veel. Er werd vooral geklaagd over vraag 15, 18 en 5, die zouden te moeilijk zijn."

Al met al noemt docent Roggenthien het examen "langdradig". "Ik kan me voorstellen dat scholieren kapot zijn gegaan van de saaiheid en nu even op bed zijn gaan liggen. Als ze tijdens het examen maar wakker zijn gebleven. Ik hoop erop."

@mevrouw.duits ben je nog wakker? 🥱 #examen #eindexamen #duits #vmbo #fyp #boring #saai #comment #tag #mevrouwduits ♬ origineel geluid - Mevrouw.Duits

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.