Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Mijn vriendin kwam helemaal getraumatiseerd naar buiten'

Door Roos

NaSk-1 examen was voor de ene scholier een eitje en voor de ander een enorme kluif. En het noodweer hielp ook niet mee. "Bij mij ging het echt heel slecht, ik begreep maar een paar vragen", zucht Larissa Ayad (15) aan de telefoon.

"Mijn leraar maakte voor het PTA meestal toetsen met maar 15 vragen, waarbij je vooral moest rekenen, maar op dit examen kwam vooral veel theorie en het was veel langer", aldus Larissa. Ook haar klasgenoten hadden het zwaar. "Een vriendin van mij kwam helemaal getraumatiseerd naar buiten, ze zei niks meer", aldus Larissa.

"Als je niet goed bent voorbereid, is natuurlijk elk examen lastig", denkt docent Rafal Wietsma. "Toch vond ik het examen eigenlijk wel rechttoe, rechtaan. De beginvraag was bijvoorbeeld echt een makkelijke vraag, over stofeigenschappen. Ook bij vraag 2 kon je al een punt verdienen door één waarde af te lezen. Andere vragen waren vaak ook voorgekauwd, dan waren de gegevens die je nodig had al bekend." 

Een hard hoofd

Ook Julian Gossie (17) heeft er naar eigen zeggen 'een hard hoofd in'. "Het begon al bij het uitdelen van de examens, we kregen de verkeerde bijlage uitgedeeld. En we kregen er aan het eind ook geen extra tijd bij." Tot overmaat van ramp werd het ook nog noodweer. "En het ergste was nog dat de ramen openstonden en door het zware onweer werd het nat, waardoor iedereen moest verplaatsen." 

En het examen zelf? Wat vond Julian daarvan? "De vragen waren niet te doen". Hij somt op: "Vraag 6, 12, 20 en 26 waren lastig. Het hele examen bestond uit 41 vragen. Het was gewoon teveel voor 2 uur, ik heb er 6 of 7 open moeten laten." 

Docent Wietsma geeft Julian deels gelijk: "Vraag 6 was inderdaad zo'n vraag die je net wel of niet weet, het ging heel gedetailleerd in op de stof. Ook vraag 26 ging over een onderwerp wat scholieren vaak lastig vinden, transformators. Maar vraag 12 en 20 leken me toch goed te doen. Mijn leerlingen kwamen ook niet in tijdnood." 

Het was gewoon teveel voor 2 uur. 

Gevraagd, gegeven, oplossing

Dan over naar de scholieren die vanmiddag veel minder problemen hadden met NaSk-1. Merel Verkerk (16): "Bij mij ging het op zich wel goed. Ik had net voor het examen een uitlegfilmpje gekeken waarin werd aangeraden om steeds eerst op te schrijven wat er wordt gevraagd, gegeven en wat de oplossing is. En dat je bij de oplossing steeds de formule, eenheid en berekening moet geven. Ik had dat meteen bovenaan mijn blaadje gezet en daardoor kon ik de vragen echt goed beantwoorden."

Ze liep wel vast bij een vraag over roest. "Ik moest een ander woord voor roest geven, geen idee dat we dat moesten leren?" 

Ook Fenna Jansen (15) vond de toets heel goed te doen: "Ik had hem moeilijker verwacht eigenlijk. Er was ook een vraag 'wat betekent corrosief?' Die kon je natuurlijk in het woordenboek kunnen opzoeken, maar ik had daar helemaal niet aan gedacht."

Vraag 31 vond Fenna wel pittig: "Daar moest je een kracht construeren dus dat had ik ook met de geodriehoek gedaan. We hadden geleerd dat je dat aan beide kanten van de resultaten moet doen, maar toen ik net tussen de antwoorden keek zag ik dat het maar aan 1 kant moest, dus ik snapte die vraag niet helemaal." 

Gepubliceerd op 19 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.