Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Lekker examen voor de fans van Shawn Mendes

Door Roos

"Het ging echt heel goed, er kwamen wel veel termen in voor, maar ik had goed geleerd", jubelt Noor Shafraad (16) aan de telefoon na afloop van het vmbo-examen muziek. "En ik ben helemaal klaar nu!" Nog niet voor iedereen is het vakantie, maar dit examen is toch maar weer mooi achter de rug.

Bij Teylaa Hein (16) ging de toets wel goed, maar ze durft nog niet te positief te zijn: "Ik weet sowieso dat het een onvoldoende word. Ik ken de theorie haast niet door corona en veel problemen tijdens de lessen, mijn docent viel heel vaak uit". Ze wil vooral voorkomen dat ze straks teleurgesteld raakt. 

Er zijn meer scholieren die het gevoel hebben dat ze niet goed voorbereid waren op dit examen, zoals Ersin Eralp (16). "Er waren veel vragen op het examen die we in de lessen niet behandeld hebben. Vraag 33 was bijvoorbeeld super lastig, je moest verschillen benoemen van verschillende videofragmenten. Het examen was ook zo lang dat veel leerlingen in mijn klas tijd tekort kwamen. Mijn docenten hebben ons echt niet goed voorbereid. Ze hebben ons vooral voorbereid op het praktijk examen van muziek." 

Docent Sieme Ankoné begrijpt dat het dan lastig wordt. "Er zaten eigenlijk geen onverwachte dingen in het examen, vooral de leeronderdelen en theorie die je moest kennen. Maar als je school vooral bezig was met het praktijkexamen en je net in coronatijd de theorie kreeg, dan is dat vervelend." 

Shawn Mendes

Voor de fans van Shawn Mendes, was het een leuk examen. Een van zijn nummers zat erin. "Jaaaa, wonder, een super mooi nummer!", vindt Meike Blankenspoor (16). "Je moest hier noten invullen en iets beantwoorden over de climax. Er was ook een vraag over grafische notatie maar daar snapte ik niks van", vult Noor aan. Voor Teyla had Shawn er niet per se in gehoeven. "Ik vind dat niet zo leuk, van mij mag het soms ook wel meer alternatieve muziek zijn."

Ook Ankoné vindt dat de examenmakers wel een beetje creatiever hadden kunnen zijn met de keuze voor de muziekstukken. "Er zaten 5 stukken in die niet zo toegankelijk waren, klassieke muziek. Van mij hadden er wel iets meer popsongs in mogen zitten. Zo'n vraag over de filmmuziek van Tom & Jerry was dan wel weer een luchtige afwisseling." 

Net als voor Noor is voor Meike de vakantie ook al begonnen. "Eindelijk even bijkomen. Het examen muziek was mijn laatste. Ik vond het examen wel een beetje moeilijk, maar hij was wel te doen. Er waren veel veel open vragen vond ik, die zijn nooit echt makkelijk." 

Klieren met het toetsenbord

Noor baalde tot slot wel een beetje van het feit dat ze met een ander computerprogramma moest werken. "Normaal werken we met Facet, maar nu niet. In dit nieuwe programma kon je bijvoorbeeld niet inzoomen met een loep of een vraag bewaren voor later. Ik zat echt te klieren met het toetsenbord." 

Gepubliceerd op 19 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.