Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Ingewikkelde vraagstellingen op lang examen

Nog even en dan is het tijd voor de langste zomervakantie van je leven. Maar eerst moesten 3.780 vwo'ers vanochtend het examen maatschappijwetenschappen (MAW) nog maken. En daar vielen een heleboel over de vraagstellingen.

"Daar had ik echt moeite mee", geeft Eva van der Heijden (18) toe. "Je moet bij MAW heel veel denkstappen omschrijven en uitgebreid antwoorden. Als je dan een stap mist, ben je gelijk al je punten kwijt. Ik had echt moeite met die uitgebreide vragen. Als ik geluk heb, zit hier misschien een 5,5 in."

Ook Cathelijne Romeijn (19) had moeite met de uitgebreide vragen. "Je moest veel schrijven en het irritantste was dat je voor het beantwoorden van vier subvragen maar twee punten kreeg. Hierdoor kreeg je een blaadje vol tekst voor maar twee punten. Mijn rechterhand is nu echt kapot."

Enorme kluif

Docent Frans Jackson is het eens met die kritiek. "Dit is de laatste jaren gebruikelijk. Leerlingen zijn daardoor te gefocust op de streepjes van de subvragen en vergeten daardoor de vraag in z'n geheel. De examenmakers proberen de toets op deze manier dicht te timmeren. In het correctievoorschrift staat dan: 'Het juiste antwoord bevat...' Pas je als leerling je eigen inzicht toe, dan ga je de mist in. Mensen die niet talig zijn, zullen een enorme kluif hebben aan de MAW-examens. Ik hoop dat de examens worden aangepast, met meer open vragen en meer gefocust op het maatschappelijk inzicht van leerlingen."

Helaas hebben de huidige examenkandidaten daar nu niet zoveel aan. Jackson: "Maar verder vond ik het examen goed te doen, het was redelijk voorspelbaar. De eerste bron over slapen vond ik wel grappig, andere bronnen vond ik soms wat gedateerd, die waren van pre-corona. Misschien bewust? Maar over het algemeen ben ik redelijk tevreden over dit examen. Er zaten een paar makkelijke, maar ook een paar moeilijke begrippen in het examen. Dingen als impression management, globaliseringsprocessen en civilisatieproces. Ik denk dat weinig leerlingen daar goed uitkomen."

Noek Oussoren (17) sluit zich daarbij aan. Maar: "Op een paar vreemde begrippen na, zoveel civilisatieproces, vond ik het examen goed te doen, als je de kernconcepten kende. Wel was hij natuurlijk weer lang, maar dat was te verwachten."

Mijn rechterhand is nu echt kapot.

Bijna vakantie

"Het examen was echt veel te lang", vindt ook Sophie Wijnen (17). "Echt pittige vragen ook. Er waren veel vragen waarbij je kenmerken moest noemen, best wel specifiek. Terwijl mijn SE's niet zo diepgaand waren. Ik heb redelijk wat vragen overgeslagen, maar ik kon die niet alsnog meer maken omdat ik dat niet redde met de tijd."

Gelukkig is het examen nu achter de rug en hebben de vwo'ers zonder Frans nu vakantie. Zo ook Eva: "Ik ben gewoon klaar! Het voelt een beetje als de tijd tussen Kerst en oud en nieuw, als je leven niet zoveel purpose heeft. Dan is het wachten op oudejaarsavond, nu is het wachten op 9 juni. Ik ben benieuwd."

Gepubliceerd op 25 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.