Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Ik denk dat de leerlingen wel steunen en kreunen'

Nog even en dan is het tijd voor de langste zomervakantie van je leven. Maar eerst moesten 15.095 vwo'ers vanmiddag het examen Frans nog maken. Docent Swannet van den Akker is niet heel positief: "Ik ben niet echt in een juichstemming, wat een taai begin."

"Over de gehele linie is er veel moeilijk vocabulaire in dit examen", zo valt haar op. "Leerlingen zullen veel woorden moeten hebben opgezocht en dat kost tijd. Onderwerpen als kunstmatige intelligentie en schaken zijn al in een vorig examen uitgebreid aan bod gekomen, dus die terminologie zouden ze kunnen herkennen."

"Ook ging het examen over onder meer de streek Carmargue, de politieke kant van het Frans en een militaire school. Dat kan lastig zijn, dat zijn geen onderwerpen die de jeugd interessant. Maar de teksten over toerisme, eetcultuur en cultuur, die waren wel goed te doen en zijn ook herkenbaar."

Naaktheid

"Er waren veel afwisselende onderwerpen, dat was heel fijn", voegt Yorik Nijhoff (17) toe. "Sommige teksten waren wel vaag, vooral die over toerisme en de Franse taal. Soms begreep ik de de vragen daarbij ook niet, wat het niet makkelijker maakte. Maar ik heb waarschijnlijk wel een voldoende."

Femke de Jong (16) raakte wel een beetje van haar apropos door een van de teksten. "Die ging over naaktheid als protest, ik dacht: wat is dit nou? Ik moest ook veel in mijn woordenboek opzoeken, maar ik heb mijn Frans ook niet goed onderhouden. Verder vond ik het examen meevallen, ik ben hartstikke blij met hoe het is gegaan."

Geen negen of tien

"Ik ben gewend negens en tienen te halen op leestoetsen van Frans, maar ik weet niet of dat nu gelukt is", geeft Rixt Hofenk (18) eerlijk toe. "Aan het begin van de examenperiode was dit een prima examen geweest, maar nu ging het minder door de vermoeidheid. En de Camargue, daar ga ik nu dus nooit meer naartoe op vakantie. Die tekst vond ik maar niks."

Via onze Instagram DM krijgen we - uiteraard - ook wat negatieve reacties binnen over het examen. Zo schrijven scholieren "super lang", "alles gegokt", je suis depri van dit examen", "wat een ellende", "drama" en "c'était une catastrophe." Docent Charlotte Goulmy denkt dat het examen "op zich wel te doen was". Maar: "Niemand is eerder uit de examenzaal gegaan."

Vakantie!

"Ik denk dat de leerlingen wel steunen en kreunen, hoor", besluit Van den Akker. Beide docenten zijn benieuwd hoe de examens zijn gemaakt. Maar nu eindelijk: vakantie.

Gepubliceerd op 25 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.