Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Iedereen had iets anders bij de laatste onderzoeksvraag'

Door Roos

Het was onderwerp van gesprek in de vwo-appgroep vanmiddag: wat had jij bij de laatste vraag? "Ik hoorde 96, 58, 92, 108, 168. Geen idee of ik juist zit, ik zal wel niet de volle 8 punten gescoord hebben", denkt Joshua Paans (16). We zullen jullie niet in spanning houden, het juiste antwoord was 108.

Larissa Derks (18) ervaarde hetzelfde: "Toen ik uit de examenzaal kwam en ik met andere kandidaten erover praatte, had echt iedereen iets anders. Ik dacht dat ik wel snapte hoe ik hem moest aanpakken, maar helaas had ik hem fout."

Docent Menno Lagerwey vond de onderzoeksvraag echter goed te doen. "Normaal moet je je daar afvragen, wat willen ze van me? Maar nu was het niet moeilijk om een plan te maken." Hij is sowieso wel te spreken over dit examen. "Vorig jaar was wiskunde A echt een ramp, maar nu vond ik het best oké eigenlijk. Er zaten geen gemene instinkers in." 

Formule van Camp

Anita Smeets (18) kwam er de laatste vijf minuten achter ze de onderzoeksopgave fout had. "Ik had hem in het midden gemaakt, maar bij het controleren kwam ik erachter dat ik het fout had gedaan, spijtig." De rest van het examen vonden Joshua en Anita wel te doen. Joshua: "Het ging op zich wel redelijk, op een paar pijnpuntjes na."

Een van die pijnpunten was context 3, met de vragen 10, 11 en 12. "Het begin van het examen vond ik verrassend makkelijk, tot ik bij de opdracht kwam over de Formule van Camp. Daar kon ik een paar opgaven niet invullen", vertelt Larissa. "10, 11 en 12 waren voor mij ook echt een raadsel", vult Anita aan.

Veel scholieren noemen deze opgave als moeilijkste van het examen. Lagerwey snapt dat wel: "Dit was ook ingewikkeld. Je kreeg allemaal formules en er was veel tekst. Bij 11 moest je differentiëren met verschillende letters. Toen ik het examen zelf aan het maken was, heb ik hier ook bij geschreven: oei." 

Bloeddruk

Die vragen bij context 3 gingen bij Ella Terheijden (18) juist wel goed. "Toen ik het eenmaal doorhad, kon ik het wel maken." Helaas ging bij haar de rest van het examen weer wat minder. "Die opgave over bloeddruk vond ik heel lastig, ik kon geen formule opstellen. Sowieso zat er veel combinatoriek in het examen, daar ben ik niet heel goed in." Lagerwey geeft Ella ook gelijk over de bloeddruk-opgave. "Met name vraag 16 was een hele ingewikkelde toepasvraag." 

Het NOS-examenspreekuur was wel de reddende engel voor Larissa. "Daar werd uitgelegd hoe je kon beredeneren of een grafiek toenemend stijgend of afnemend dalend was en daar kwamen twee vragen over op het examen." 

NOS-examenspreekuur heeft mij echt gered.

Hier bekijk je wat Menno van Math with Menno van het examen vond.

Ondertussen stromen de klachten over het examen binnen bij het LAKS. De teller staat onderhand op tweeduizend klachten. "Duizend leerlingen vonden het te moeilijk en zeshonderd vonden het te lang", vertelt Maarten de Vries van het LAKS. 

Gepubliceerd op 20 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.