Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

'Het was echt dramatisch'

Door Eline

"Het was echt dramatisch." Dat is de eerste reactie op het examen natuurkunde van Amarenz Ringia (19). En zij is niet de enige. Naut Folkerts (18) vond het ook een pittig examen: "Ik heb sowieso al een haat-liefdeverhouding met het vak, maar dit ging echt niet heel goed."

Ook Femke de Jong (18) werd tijdens haar examen niet gespaard. "De oefenexamens gingen ook al niet super, maar ze hebben hier echt veel lastige onderwerpen gebruikt," vertelt ze. 

Echter ging het niet bij iedereen catastrofaal. Fenne Geraedts (16) zit bij de haat-liefdeverhouding met natuurkunde vooral aan de liefde-kant. "Ik vond het eigenlijk best meevallen. De enige vraag die ik wel lastig vond was vraag 9, maar verder ging het wel goed," vertelt Fenne.

Ik werd helemaal natgeregend.

Natte blaadjes

In plaats van een rekenmachine hadden de examenleerlingen beter een paraplu mee kunnen nemen. Toen de storm van vanmiddag net begon, kreeg Fenne de volle lading: "Er kwam allemaal regen door het raam naar binnen, waardoor ik helemaal nat werd." Verder heeft ze er gelukkig geen last meer van gehad. "Ik vond het geluid van regen eigenlijk wel rustgevend op de achtergrond," vertelt ze.

Ook bij Amarenz bleef het niet droog in de zaal (mental breakdowns buiten beschouwing gelaten): "Ik zat gelukkig niet bij het raam, maar de blaadjes van een paar leerlingen werden echt helemaal natgeregend."

Sneller dan het licht?

Vraag 20 van het examen riep bij veel leerlingen vraagtekens op. Het antwoord van deze vraag kwam namelijk boven de lichtsnelheid uit, dat kan realistisch gezien niet. Docent natuurkunde Rafal Wietsma vindt dit ook een aparte vraag: "Het antwoord is niet realistisch en bij natuurkunde worden over het algemeen altijd realistische waarden gebruikt. Natuurkundig gezien klopt de vraag, maar dit hadden de examenmakers niet moeten doen."

Uit navraag bij het LAKS blijkt dat zij ook denken dat de vraag wel klopt. "Je hebt geleerd dat niks sneller gaat dan lichtsnelheid. In je antwoord kom op een berekening die wél sneller is dan de lichtsnelheid. Heel veel mensen zijn hierdoor in de war geraakt. Het is een moeilijke inzichtsvraag, maar dus niet fout denken wij. We hebben het wel doorgezet naar Cito en het CvTE", aldus Sarah van de klachtenlijn.

@scholieren Hoe dan? #eindexamens #natuurkunde #vwo @deslimmekantvanlotte ♬ original sound - 🅿️

Lang

Het examen was volgens veel leerlingen erg lang. "Ik heb tot nu toe alle examens gewoon afgekregen, maar deze keer lukte het gewoon écht niet. Er zaten gewoon heel veel denkstappen per vraag, waardoor je echt lang bezig was voor een paar punten," legt Amarenz (19) uit. Ook Naut (18) had hier last van: "Ik heb allemaal vragen opengelaten, maar daar was achteraf echt geen tijd meer voor."

Wietsma geeft ook toe dat het examen erg talig was: "Bij die eerste vraag ging er al gelijk een heel A4 aan tekst aan vooraf. Je wil eigenlijk gewoon dat leerlingen een frisse start krijgen door gelijk een duidelijke vraag te krijgen, maar hier dacht ik echt: we zitten toch niet bij Nederlands?"

@benmanasse Jongens WAT was dit #natuurkunde #eindexamens #vwo #examens #sendhelp ♬ I ONLY WANNA DIE - lorenzo.⛓

De beruchte 6-puntenvraag

Voorafgaand aan het examen kunnen scholieren checken hoeveel vragen er zijn in het examen en hoeveel punten hieraan verbonden zitten. Hierbij kon je ontdekken dat de laatste vraag, over de fluit, wel 6 punten waard was. "Die vraag over de fluit had er voor mij echt niet in gehoeven. Het was een heel onduidelijke en lastige vraag, die ik ook niet eerder had gezien," vertelt Naut.

Echter deed Wietsma een voorspelling, die ook daadwerkelijk is uitgekomen: de vraag was tweedelig. "Hiermee geeft Cito leerlingen wel echt onnodig stress. Ze hadden gewoon erbij moeten zeggen dat het eerste deel 4 punten waard was en het tweede deel 2 punten. Met die 6 punten praat je leerlingen van tevoren al stress aan, en ze hebben al zoveel stress," legt Wietsma uit. In onderstaande video bespreekt Wietsma uitgebreid wat hij van het vwo-examen vond.

Gepubliceerd op 19 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.