Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Hefboomvraag pittige afsluiter van lang examen

Door Roos

Sinds twee jaar staat bedrijfseconomie op het examenprogramma in plaats van m&o. De reacties op dit examen lopen uiteen. Op Instagram lezen we verontrustende berichten als 'het was echt een drama' en 'heel slecht, janken'. Gelukkig lag dat bij Anita Smeets (18) anders. "Ik vond het wel goed te doen."

Ze had verwacht veel vragen te krijgen over aandelen, maar dat viel mee. "Er waren best veel theorievragen, waarbij je gewoon moest reproduceren en ook de rekenvragen waren niet te lastig", vertelt Anita.

Bij Niek Janssen (18) ging het zelfs super goed. "Maar ik ben ook goed in beco, ik sta een 9,1". Dat hij lekker in de wedstrijd zit blijkt ook wel, want hij spotte al een fout in het correctiemodel. "Ze vragen bij vraag 1 om één reden (2 punten) maar in het antwoordmodel zeggen ze pér goede reden 1 punt. Daar ga ik nog wel een klacht over indienen als ik thuis ben", aldus Niek. 

Hefboom

Zoals gezegd had niet iedereen zoveel succes vandaag. Larissa Derks (18): "Het ging wel ok, maar de laatste opdracht ging over het hefboomeffect, dat heb ik nooit helemaal begrepen dus daar baalde ik wel van." Die vraag vond bijna iedereen die wij spraken moeilijk. "Die opgave was echt het vaagst", vult Niek aan.

Docent Toon van Brunschot is het op dat gebied eens met de leerlingen. "Die hefboomvraag was inderdaad erg moeilijk. Net als de vraag over de call en put-opties. Daar moest je gegevens uit de grafiek halen, die normaal meestal gegeven worden."

Geen samenlevingscontracten en huwelijken

Wat ook opviel, was dat er weinig vragen in het examen voorkwamen over de belangrijke onderwerpen bij het thema financiële zelfredzaamheid. Larissa: "Er zat niks in over samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden en trouwen."

Van Brunschot: "Dat klopt, er zaten wel vragen in over erven, schenken en opties. Dat zijn echter marginale onderwerpen binnen dat thema, dus het was wel opvallend dat dat erin zat." Niek merkte dat ook al op: "Ik had dat eigenlijk niet verwacht omdat er bij ons op school niet veel aandacht is gespendeerd." 

Niet gerust

Hoewel de scholieren die wij hebben gesproken nog vrij positief zijn, zien we via andere kanalen toch een ander beeld. Zo zijn de reacties op onze Instagram-vraagsticker minder positief. En ook van Brunshot is er nog niet zo gerust op. "Geen van mijn leerlingen was eerder klaar, zelfs de leerling die het best scoort op beco vond het moeilijk."

Hieronder bespreekt ook YouTube-docent Meester Patrick wat hij van het examen vond. 

Vraag 1 en 20

Bij de klachtenlijn van het LAKS komen inmiddels veel reacties binnen op beco. Sarah, coördinator van de klachtenlijn vertelt: "Vraag 20 leverde veel onduidelijkheden op. Op het formuleblad wordt naar de verkeerde opdracht verwezen." Daarnaast zijn er meer mensen die dezelfde fout als Niek hebben opgemerkt. "Ook over vraag 1 komen veel reacties binnen, dat er naar 1 reden gevraagd wordt in plaats van dat je er 2 moet geven." Het LAKS gaat dit bespreken met Cito en CvtE.

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.