Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Gloria Estefan en Black Eyed Peas zorgen voor swingende start

Door Roos

Iets meer dan 1.000 vwo-scholieren moesten vanochtend al vroeg uit de veren voor het eindexamen muziek. "Het ging wel lekker, voor mij wel een oké begin van de examens", vertelt Quinten Verschure (18) enigszins opgelucht.

"Natuurlijk is het examen muziek altijd een beetje vaag, maar bij open vragen moet je gewoon wat invullen en dan is er meestal wel iets goed", vertelt hij verder. "Er was echter wel een vraag voor zeven punten die moeilijk was. Je moest daar bij allemaal elementen aangeven uit welke tijd ze kwamen. Gelukkig kon ik er wel een paar van invullen." 

Bij die vraag over de kerktoonladder heb ik maar wat gegokt.

Ook Christy Boer (18) had moeite met die vraag. "Ik had dat niet geoefend, dat je moest aangeven uit welke periode iets komt. En het waren veel elementen." Verder liep ze ook vast bij de vraag over de kerktoonladder. "Daar had ik echt totaal geen aandacht aan besteed, ik zag het wel in de syllabus staan maar ik dacht: never mind." Gelukkig was die vraag ook maar voor één punt waard.

Docente Anneke Miedema begrijpt dit wel. "De periode-vraag en de vraag over de kerkmodus waren inderdaad lastig. Het is ooit wel aan bod gekomen in de les, maar zijdelings."

Gloria & Black Eyed Peas

Quinten ging tijdens het examen wel goed op het nummer van Gloria Estefan, Conga. "Leuk dat dit nummer erin zat." Christy kwam pas los bij de vragen over een nummer van de Black Eyed Peas: "Dat was wel een mooie afwisseling, na al die klassieke stukken."

Beiden vonden ze het examen wel aan de lange kant. "Iedereen had bij ons enigszins tijd tekort, hoewel de docent zei dat het examen korter was dan vorig jaar", aldus Christy.

Partituren zoeken

Het examen muziek wordt overigens op de computer gemaakt. Dat leidde gelukkig niet tot problemen bij Quinten en Christy. Al gaat Quinten wel een klacht indienen bij het LAKS: "Ik had geen muis en dat was lastig, want sommige partituren zaten een beetje verstopt."

Docente Miedema hekelt ook het feit dat je niet het volledige examen op papier krijgt. "Ik denk dat het beter zou zijn als de geluidsfragmenten via de computer afgespeeld worden en het volledige examen, zowel de vraagstelling als de plek om te antwoorden op één blad, net als vroeger." 

Zowel Quinten als Christy zijn wel goed opgewarmd voor de examens, na deze aftrap. Christy: "Het was niet makkelijk, maar ook niet vreselijk. En ik heb nu wel de ervaring van een examen maken, dus ik ga vanmiddag wel geruster het examen Nederlands in." 

Gepubliceerd op 12 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.