Eindexamens 2022

Donderdag 9 juni is de uitslagdag. Volg ons ook op YouTube of Tiktok.

Gemengde reacties op examen vol 'vage onderwerpen'

Van 'echt verschrikkelijk' tot 'ging wel goed': het havo-examen Nederlands roept vanmiddag verschillende gevoelens op. Over één ding lijken de scholieren het wel eens te zijn: er zaten een paar behoorlijk vage vragen tussen. En waar waren de drogredenen en argumentatiestructuren?

"Het was wel gek dat daarover niks in het examen kwam, want normaal is dat wel zo", geeft Lorraine Bruijs (17) aan. Maar voor de rest ging het voor haar gevoel 'super lekker', zo vertelt ze. "Het waren vier niet hele lange teksten, wat echt top was. Ook was de woordenschat voor mijn gevoel echt niet moeilijk, ik heb maar drie woorden opgezocht. Over het algemeen vond ik het goed te doen, ik was zelfs eerder klaar."

We hadden wel weer een huiler, maar dat hebben we elk examen.

Ook bij Luna Gielens (16) ging het goed. "En dat terwijl ik nooit zo goed ben in Nederlands. Ik was ook als een van de eersten klaar. Mijn klasgenoten vonden het ook meevallen. We hadden wel weer een huiler, maar dat hebben we elk examen. Die vond het wel moeilijk denk ik."

Zelfmoordneigingen

Veel scholieren vallen wel over de eerste twee teksten, die gingen over fantasieën en spelen. Luna vond de overkoepelende vragen van de twee teksten lastig. Een volger via Instagram schrijft dat het 'vage onderwerpen' waren, een ander noemt vooral tekst 1 'lastig'. Weer een ander vond tekst 1 'niet te doen': "Ik heb waarschijnlijk geen één vraag goed." Megan DM't via Instagram: "Beetje zelfmoordneigingen maar over het algemeen ging het wel prima."

Dani Taffijn (19) vond het examen ook echt verschrikkelijk: "Ik heb veel geoefend van tevoren en normaal ben ik best wel goed in Nederlands, maar die teksten... Ik twijfel hoe ik 'm heb gemaakt. Een paar meerkeuzevragen wist ik wel, maar die open vragen maken me enorm aan het twijfelen. Mijn docent vond het examen ook moeilijk."

Dionysia Triantos (17) aan de andere kant had niet zoveel problemen met het examen: "Ik was een kwartier voor de tijd klaar. Dit examen vond ik vergelijkbaar met de examens van voorgaande jaren en daar had ik meestal rond de zeven of acht. Ik denk dat ik dat bij dit examen ook wel haal." Wel had ze bij sommige vragen problemen met het woordenaantal: "Bij de ene vraag kreeg je veel te weinig woorden, terwijl ik bij ander vragen juist nog tientallen woorden overhield."

Leuke teksten

Docent Nederlands Lotte van Holt vond de teksten vooral heel leuk: "Ze waren goed gekozen en vooral tekst 2 over de dienstplicht kon bijna niet beter gekozen zijn vanwege de oorlog in Oekraïne. Van de leerlingen die al eerder klaar waren hoorde ik positieve reacties. De leerlingen die langer bezig waren, vonden het wat minder."

Poepvraag

Vraag 38 vonden veel examenkandidaten een van de lastigste vragen: "Het was echt een poepvraag," reageert Semia Douri (17). Van Holt is van mening dat de vraag niet moeilijker was dan de rest, maar vooral op de verkeerde plek werd gesteld: "Ik kan me voorstellen dat je na bijna drie uur niet meer de concentratie hebt voor zo'n open vraag."

Het LAKS kreeg veel klachten binnen over deze vraag: "Tot nu toe hebben we in totaal voor Nederlands 3.000 klachten binnen gekregen, dat valt nog mee. Die gingen vooral over vraag 38, dus dat zetten we door naar het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het zou voor de leerlingen te onduidelijk zijn wat er daar van hen werd verwacht."

Algemeen niveau

Veel scholieren merkten op dat er geen vragen over drogredenen in het examen zaten. "Voor de leerlingen die de drogredenen goed geleerd hadden, was het jammer dat die er niet in voorkwamen", zegt van Holt. "Er waren een aantal vragen waarbij de goede leerlingen zich konden onderscheiden van de leerlingen die maar wat deden, bijvoorbeeld vraag 11 over de paradox en vraag 34, waarbij je een oorzaak-gevolg moest invullen. Over het algemeen was het examen goed te doen," vult Van Holt aan.

@muzieknoat #examen #havo #nederlands ♬ Frolic (Theme from "Curb Your Enthusiasm" TV Show) - Luciano Michelini

@romeeveldt Havo NL examen 🕺🏻🪩 #fyp #havoexamen #nederlands ♬ MEAN! - Madeline The Person

Gepubliceerd op 17 mei 2022


Op onze eindexamenpagina verzamelen we voor jou al het nieuws, reacties op de examens en tips & trucs. Volg ons op Instagram @eindexamens voor de snelste updates en abonneer op ons Youtube-kanaal voor het dagelijkse examenjournaal!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.